Hlavní obsah

Nezaměstnanost je nejnižší za 23 let. Aktuálně jsou bez práce 3 procenta lidí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podíl nezaměstnaných v únoru klesl na 3 procenta. Ve stejný měsíc loňského roku nezaměstnanost činila 3,2 procenta, letos v lednu to bylo 3,1 procenta. Uvedl to Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

K poslednímu únorovému dni úřad evidoval 227 369 uchazečů o zaměstnání. To je o 2653 méně než v lednu a o 14 048 lidí méně než před rokem.

Jde také o nejnižší únorovou hodnotu od roku 1997, kdy práci hledalo 206 658 lidí.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru více než 36 tisíc lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví, lázeňství nebo třeba cestovním ruchu,” uvedl ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost v Česku je stále nejnižší z celé EU

Ekonomika

„Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. Ze strany měst a obcí zaznamenáváme vyšší zájem o pracovníky na úklid a údržbu veřejných prostor,“ dodal Karmazín.

Nejnižší nezaměstnanost na konci února vykazovaly okresy Praha-východ (1,2 procenta), Praha-západ (1,5 procenta), Rychnov nad Kněžnou a Pelhřimov (oba 1,6 procenta).

Naopak s nejvyšší nezaměstnaností v republice se potýkají okresy Karviná (6,9 procenta), Bruntál a Znojmo (oba 5,9 procenta).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla na 3,1 procenta z prosincových 2,9 procenta. Nicméně meziročně klesla o 0,2 procentního bodu. Vyplynulo to z dat, jež...

Výběr článků

Načítám