Hlavní obsah

Nenahlášením návratu z ciziny by zaměstnanec riskoval

Právo, tov, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při návratu z dovolené v zahraničí musí z rozhodnutí vlády negativní test na covid-19 kontrolovat také zaměstnavatel. Neplatí to jen u pracovníků po obou dávkách vakcíny či lidí po covidu v uplynulých 180 dnech. Pracovník má negativní test doložit certifikátem. Podle firem ale nelze vymáhat, aby zaměstnanec tuto povinnost plnil.

Foto: Novinky

Češi odlétají na dovolenou. Ilustrační foto

Článek

„Zaměstnanec nemá povinnost svému zaměstnavateli sdělovat důvod čerpání a místo pobytu během dovolené. Hlášení místa pobytu zaměstnance nemá oporu v právních předpisech. Zaměstnanec tak může bez hrozby jakékoli sankce uvést i fiktivní adresu,“ upozornil mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.

Podle něj se však v takovém případě zaměstnanec vystavuje riziku, že by mohl být zodpovědný za případné škody na straně zaměstnavatele, pokud by se prokázalo, že vládní opatření při návratu ze zahraničí nedodržel a je původcem rozšíření onemocnění v podniku.

Přestat řešit koronavirus jako v Británii? Podle politiků v Česku zatím nereálné

Domácí

Zaměstnavatel navíc pro tyto situace může vydat vnitřní předpis. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví je při návratu z ciziny potřeba test z odběrného místa. Nestačí tedy samotest pořízený v lékárně nebo supermarketu. Lidé mají využít toho, že stát proplácí čtyři antigenní testy a dva PCR testy měsíčně zdarma.

Pokud pro firmu neprovádí testy nasmlouvaný poskytovatel zdravotní péče s laboratoří, bude to znamenat pro zaměstnance cestu do veřejného odběrného centra. Předpokládá to například i huť Liberty Ostrava, která zaměstnává spolu s dceřinými firmami šest tisíc lidí.

Zastavení poklesu epidemie jde především za mladými

Domácí

„Při návratu musí zaměstnanci doručit svému nadřízenému antigenní test z odběrového místa. Testování na pracovišti není možné,“ sdělila mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Škoda Auto aktuální nařízení vlády ve čtvrtek odpoledne ještě analyzovala, řekla Právu mluvčí automobilky Martina Gilichová. V podniku doposud využívali systému samotestů, kterými se zaměstnanci sami testovali doma po dovolené, před příchodem do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám