Hlavní obsah

Němečtí řidiči berou ztečí české benzínky

Drážďany/Chlumec

Výše ceny benzínu a nafty v Německu trhá dosavadní rekordy. Motoristé ve snaze ušetřit berou ztečí čerpací stanice v českém pohraničí, kde jsou schopni ušetřit na litru benzínu více než 40 centů (10,1 Kč), píše server nejčtenějšího německého deníku Bild. Jezdit do Česka natankovat se vyplatí i přesto, že ceny pohonných hmot rostou závratným tempem i v tuzemsku.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Cena nafty v Německu stoupla na rekordní maximum. Celostátní denní průměr v neděli činil 1,555 eura za litr, oznámila v pondělí hlavní organizace německých motoristů ADAC. Nynější suma překonala staré maximum 1,554 eura ze srpna 2012.

Zatímco v Drážďanech (Sasko) stál litr benzínu Natural 95 v neděli ráno 1,779 eura (45,4 Kč), ve městě Chlumec, asi 50 kilometrů vzdáleném od saské metropole, stojí litr tohoto benzínu v přepočtu 1,34 eura. Rozdíl činí 43,9 centu za litr a to je výrazná úspora ve výši 20 (508 korun) až 30 eur (762 korun) na nádrž, píše Bild. Mnoho Němců proto využilo víkend k výletu do levného ráje, píšou reportéři Bildu.

Pohonné hmoty v Česku skokově zdražily, nafta se blíží 33 korunám za litr

Ekonomika

Na všech čerpacích stanicích v pohraničí tak stály dlouhé fronty německých řidičů se značkami Drážďan nebo Saského Švýcarska. A plnou nádrží to nekončilo, plnily se i kufry natankovanými kanystry.

„S cenami pohonných hmot je to v tuto chvíli v Německu jedna velká katastrofa. Do nádrže se mi vešlo 55 litrů. Ušetřím kolem 20 eur (508 korun),“ řekl padesátník Michael Bradnick, jeden z řidičů, který si přijel do ČR natankovat.

Pro Němce je tak cesta pro benzín či naftu stále výhodná, i když ceny rostou rychle i v ČR. Litr Naturalu v průměru stojí v tuzemsku 35,47 koruny, litr nafty 34,07 koruny.

Pohonné hmoty dál prudce zdražují. Ceny jsou nejvýš za téměř sedm let

Ekonomika

U čerpací stanice Ono v Chlumci se vytvořila fronta, která zasahovala až do silnice, a než se řidič s autem dostal ke stojanu, čekal 40 minut. Mnozí ale využili výletu za levným benzínem i k nákupu levných cigaret, kde karton v průměru stojí kolem 40 eur (zhruba tisícovka korun) a příjemnému obědu za zhruba 7,50 eura (190 korun) a pivu za 1,80 eura (47 korun), píše Bild.

Německo kvůli vysokým cenám energií snižuje tzv. zelenou přirážku za elektřinu

Ekonomika

„V posledních dvou týdnech máme stále více německých hostů. Ten nárůst je zhruba 30 procent,“ uvedla servírka Tereza Palečná z restaurace Orion v Petrovicích a dodala: „Němečtí hosté jsou mnohem příjemnější než Češi.“

Anketa

Hledáte ve svém okolí pumpu s nižšími cenami?
Ano, dělal/a jsem to vždy
53,5 %
Ano, dělám to, když jsou ceny vyšší
12,7 %
Ne
33,8 %
Celkem hlasovalo 18230 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám