Hlavní obsah

Německo loni výrazně snížilo emise oxidu uhličitého, pomáhají obnovitelné zdroje

Novinky, ČTK, bož

Emise oxidu uhličitého (CO2) v Německu v loňském roce klesly výrazněji, než se očekávalo, uvedlo v úterý sdružení Agora Energiewende, které se zabývá změnami v energetice. Meziroční pokles činí 6,5 procenta. Oproti roku 1990 se emise snížily už o 35 procent.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Země se tak výrazně přiblížila cíli německé vlády pro rok 2020 - snížit emise o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Meziročně Německo snížilo objem CO2 vypuštěného do ovzduší o více než 50 milionů tun. Výrazně tomu pomohlo zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrického proudu, připomněl server týdeníku Der Spiegel.

Britové poprvé v historii vyrobili více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv

Ekonomika

Za snížení množství emisí je podle Agora Energiewende zodpovědný prakticky výhradně energetický sektor. Naproti tomu v dopravě a bydlení se emise zvýšily.

Vodní, solární a větrné elektrárny v loňském roce vyrobily 42,6 procenta energie, což je o pět procentních bodů více než v roce 2018. Cílem německé vlády je, aby šlo do roku 2060 o 60 procent.

Zemanovy teze o klimatu? Tragické, hodnotí šéf Ústavu výzkumu globální změny

Domácí

Dobrému výsledku pomohl i zemní plyn. Ten sice nepatří mezi obnovitelné zdroje, jde o fosilní palivo, jeho spalování je však ke klimatu šetrnější než spalování uhlí. Množství energie získávané z černého uhlí kleslo o 31 procent a z hnědého uhlí o 22 procent.

Podle Agora Energiewende byla pro úspěšný rok klíčová rychlá výstavba solárních panelů a také dobré větrné podmínky. V oblasti výstavby nových větrných elektráren však bude muset země s ohledem na své plány přidat.

Světový výkon solárních a větrných elektráren dosáhl 1000 gigawattů

Ekonomika

„Výstavba v oblasti větrné energie se totiž v posledních dvou letech propadla o 80 procent a míří k ochromení,“ nechal se slyšet šéf Agora Energiewende Patrick Graichen.

Německo chce do roku 2022 zavřít všechny jaderné elektrárny a do roku 2038 by chtělo přestat využívat i energii z uhlí. Podle Graichena je úkolem vlády zajistit, aby výstavba větrných turbín pokračovala v dostatečné rychlosti a kvantitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám