Hlavní obsah

Nebudeme vydírat Evropu plynem, slibuje Rusko

Novinky, aš, Novinky, ITAR-TASS, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUCHARA/KYJEV

První ruský vicepremiér Sergej Ivanov ve čtvrtek v uzbecké Buchaře slíbil, že Rusko nezastaví dodávky plynu do Evropy bez ohledu na vývoj v ní. Dodávky plynu podle něj budou probíhat čistě na tržní bázi a neprojeví se do nich politika.

Článek

Sergej Ivanov pronesl ujištění pro evropské země při slavnostním otevření nového plynárenského závodu Chauzak.

Současně oznámil, že Rusko bude rozšiřovat pro vlastní potřeby i kvůli exportu těžbu plynu na východě Sibiře. Rozšíření těžby i dodávky garantoval.

Strach na Ukrajině  

Ruské prohlášení ale vyvolalo obavy na Ukrajině, protože ta si nemůže tržní ceny dovolit. Největší ruský plynárenský podnik Gazpron navíc tvrdí, že mu Ukrajina dluží velké částky, což Kyjev popírá.

Gazprom začátkem října pohrozil že Ukrajině omezí dodávky zemního plynu, pokud do měsíce nesplatí dluh ve výši 1,3 miliardy dolarů (25,2 miliardy korun).

Rusko v posledních letech několikrát omezilo dodávky plynu, což postihlo odběratele ve střední Evropě včetně České republiky. Moskva to vysvětlovala tím, že Ukrajina nechtěla platit za plyn a ropu tržní ceny. Jedno z omezení dodávek přišlo na přelomu let 2005 a 2006.

Zejména v případě Ukrajiny se však spekulovalo, že může jít o odpověď na politický vývoj v zemi, kde se tehdy chopili moci prozápadní politici Julija Tymošenková a Viktor Juščenko. Nyní v zemi panuje podobná situace. O zneužití plynu k politickému nátlaku se spekulovalo i v případě, kdy Gazprom zvedl ceny plynu Gruzii.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina a Rusko se dohodly na ceně plynu

Rusko a Ukrajina se ve středu ráno dohodly na ceně dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu. V Moskvě jednali celou noc šéfové ruského Gazpromu s ukrajinským...

Výběr článků

Načítám