Hlavní obsah

MMF letos už potřetí zhoršil výhled růstu světové ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok, slabší růst ale čeká i v roce příštím. Fond v aktualizaci svého jarního výhledu v úterý uvedl, že na letošní rok počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,2 procenta. Na příští rok počítá se zpomalením tempa na 2,9 procenta.

Foto: Johannes Christo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od ledna je to už potřetí, co měnový fond přistoupil ke zhoršení výhledu. Loni světová ekonomika vzrostla o 6,1 procenta, a výrazně se tak zotavila z poklesu o 3,1 procenta v roce 2020. Tehdy na ni dolehla opatření vyhlášená kvůli šíření koronaviru.

MMF upozornil, že po nepřesvědčivém oživení v loňském roce se letos vývoj zhoršuje. Globální produkce se ve druhém čtvrtletí snížila kvůli poklesu v Číně a v Rusku, ve Spojených státech zaostaly za očekáváním spotřebitelské výdaje.

Světovou ekonomiku oslabenou pandemií zasáhlo několik šoků. Patří k nim vysoká inflace ve světě, zejména v USA a v hlavních evropských ekonomikách, která vyvolala zpřísnění měnové politiky.

Dalším šokem bylo nad očekávání výrazné zpomalení hospodářského růstu v Číně kvůli epidemii nemoci covid-19 a omezením pohybu souvisejícím se snahou zastavit šíření této nemoci. Negativním faktorem jsou i dopady války na Ukrajině.

Ruská ekonomika se hroutí, ukazují nová statistická data

Ekonomika

Výhled se může ještě zhoršit

Základní projekce vychází z předpokladů, že už se dál nesníží tok zemního plynu z Ruska do zbytku Evropy, dlouhodobá inflační očekávaní zůstanou stabilní a nedojde k nečekaným výkyvům na světových finančních trzích. Existuje ale značné riziko, že se některé, nebo i všechny, tyto základní předpoklady nenaplní, varoval MMF.

MMF vyjmenoval řadu rizik, která by mohla zhoršit současný výhled. Patří mezi ně náhlé zastavení dovozu plynu z Ruska do Evropy kvůli válce na Ukrajině či obtížnější snižování inflace. Zvýšení úrokových sazeb by mohlo vyvolat dluhové potíže v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách.

Eurozóna směřuje ke stagflaci, varuje největší švýcarská banka

Ekonomika

Hrozí také obnovení ohnisek výskytu nemoci covidu-19 a koronavirových omezení či další eskalace krize v sektoru nemovitostí, které by mohly dál zbrzdit růst čínské ekonomiky. Geopolitická roztříštěnost pak může bránit globálnímu obchodu a spolupráci.

Alternativní scénář MMF počítá s tím, že se rizika naplní a inflace ještě vzroste. Předpokládá, že tempo růstu HDP se v letošním roce sníží na 2,6 procenta a příští rok na dvě procenta. To by znamenalo, že ekonomický růst bude patřit k dolním deseti procentům výsledků od roku 1970.

Reklama

Výběr článků

Načítám