Hlavní obsah

Mlynář: zájemců o Telecom bude dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem o Český Telecom projevili více než tři zájemci, tvrdí ministr informatiky Vladimír Mlynář. Je mezi nimi francouzský obr France Telecom. Vedle něj chce firmu koupit i švýcarský Swisscom a dánská TDC. Ministr doufá, že zájem projeví i další firmy. Podle analytiků by stát by za Telecom mohl dostat 50 až 60 miliard korun, vláda sama svou představu o ceně neuvedla.

Foto: Radim Žáček

Plakát výstavy

Článek

Zájemci mají šanci podat nabídku za operátora do 31. března 2005. Vláda pak rozhodne, jakým způsobem Telecom prodá. Pokud budou nabídky dobré, zřejmě vybere jednu z firem. Pokud ne, prodá Telecom přes kapitálový trh. Ve středu o tomto způsobu rozhodla vláda. [celá zpráva]

Analytici: kolik vláda chce, nikdo nenabídne

Ekonomové se shodují na tom, že lepší variantou byl prodej firmy přes trh. "Podle mě je vládní řešení trochu ztrátou času," okomentoval rozhodnutí kabinetu Jan Sýkora z Wood Vláda podle něj spoléhá, že jí nějaký investor nabídne výraznou prémii k tržní ceně a bude ochotný dát za akcii třeba kolem 400 korun. "Nejsem si ale jistý, zda taková nabídka přijde. Jsem spíše skeptický," poznamenal. Hodnota jedné akcie je nyní na burze asi 370 korun.

"O podíl nemají zájem žádné telekomunikační společnosti s výjimkou Swisscom a TDC, přičemž TDC považujeme s ohledem na výsledky dosažené v Českých radiokomunikacích za nesolidního partnera," doplnil ho Jan Schiesse z Atlantik FT.

Mlynář jejich komentáře odbyl slovy, že zavání lobbingem, protože jejich společnosti samy mohou mít finanční zájem na prodeji přes burzu. Výsledkem toho by podle Mlynáře bylo jen roztříštěné vlastnictví, které by omezovalo vliv akcionářů na řízení firmy. Privatizace přes burzu je ale v jiných zemích běžná a nejsou s ní žádné problémy.

Nezrealizovaný sen o 80 miliardách

Česká vlád se pokoušela jednu z největších českých firem prodat už dvakrát. V roce 2001 vypsal kabinet Miloše Zemana výběrové řízení. Přihlásilo se několik zájemců, žádný z nich ale nenabídl cenu, jakou Zeman očekával - přes 80 miliard korun. Nabídky byly kolem 50 miliard. Vláda tedy prodej zastavila.

Telecom poté získal na ceně, když ovládl 51 procent v tehdy prudce se rozvíjejícím mobilním operátoru Eurotel.

O rok později se o prodej pokusil kabinet Vladimíra Špidly. Tentokrát už 55 miliard korun bylo stačilo. Telecom za tuto cenu získalo konsorcium Deutsche Banka a dánské TDC. Nakonec se ale nedohodlo s minoritním akcionářem Telecomu TelSource. Ukázalo se, že Deutsche Bank nemá na koupi dostatek peněz a vláda zrušila i tuto privatizaci.

Nyní Telecom vlastní v Eurotelu 100 procent, jeho cena by se tím měla výrazně zvýšit. Na druhou stranu už nemá na trhu tak ryze monopolní postavení jako v předchozích letech. Tržní hodnota celého firmy se pohybuje kolem 118 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám