Hlavní obsah

Prodej Telecomu se kvůli sporu ministrů komplikuje

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cíl vlády rozhodnout o privatizaci Českého Telecomu ještě do konce roku bere zasvé. Kabinet dosud ještě ani nerozhodl, jakým způsobem vůbec bude telekomunikačního operátora prodávat. Někteří ministři chtějí Telecom prodat přímo, jiní chtějí jeho akcie nabídnout přes kapitálový trh. Možná je i kombinace obojího.

Foto: Improliga
Článek

K variantě prodeje přes kapitálový trh se přiklání ministr financí Bohuslav Sobotka a také privatizační komise. V ní mají své zástupce ministerstva financí a informatiky a dopravy a Fond národního majetku (FNM).

"Komise se na základě zhodnocení všech předložených možností a po zvážení doporučení poradce, kterým je konsorcium Credit Suisse First Boston a České spořitelny, rozhodla doporučit vládě prodej prostřednictvím kapitálových trhů," sdělila komise prostřednictvím mluvčí FNM Petry Krainové. Poradce se spíše přiklonil s veřejné soutěži.

I ministr informatiky Vladimír Mlynář, pod kterého Telecom formálně spadá, je zastáncem prodeje konkrétnímu zájemci. Navrhuje dvoukolovou soutěž. V prvním kole by byla podmínkou účast strategického partnera a ve druhém kole by rozhodovala už jen cena.

Ministr Sobotka je ale pro možnost prodat Telecom na trhu. Výnos by sice byl menší, odpadlo by ale podezření, že některá skupina byla v soutěži ve výhodnějším postavení. K této možnosti se už přiklonil i premiér Stanislav Gross. Má ovšem jednu podmínku. Výnos nesmí být výrazně nižší. Vláda se chce prodejem společnosti zabývat v listopadu.

Cena Telecomu je asi 50 miliard korun

Vzhledem k rozdílným stanoviskům se zřejmě vláda bude snažit nejprve vysondovat, jaké jsou předběžné nabídky, a pak teprve rozhodne o způsobu prodeje. Nynější tržní hodnota podílu státu v Telecomu je asi padesát miliard korun. Analytici odhadují, že stát by mohl za svůj podíl utržit až šedesát pět miliard. 

O koupi Českého Telecomu je už teď několik uchazečů. Oficiálně sice svůj zájem potvrdila jen dánská telekomunikační společnost TDC spolu s Goldman Sachs, mluví se ale i o operátorech Vodafone a Orange či tuzemské finanční skupině PPF.

Čistý zisk skupiny čtyři a půl miliardy

Telecom ve středu oznámil své konsolidované hospodářské výsledky za letošní první tři čtvrtletí. Čistý zisk skupiny Český Telecom se meziročně zvýšil o 21,9 procenta na 4,5 miliardy korun a výnosy se zvedly o 24 procent na 46,5 miliardy korun. Celkový počet pracovníků skupiny poklesl o 22,5 procenta na 11 705. 

K lepšímu hospodaření přispěla skutečnost, že Telecom si započítává i výsledek Eurotelu. "Dobrých výsledků jsme dosáhli přes negativní dopady rozhodnutí regulátora, jímž je Český telekomunikační úřad. Regulační prostředí je v ČR velmi deformované a vede ke zvýšenému tlaku na naše tradiční zdroje výnosů, zejména hovorného a měsíčních poplatků," řekl generální ředitel Eurotelu Gabriel Berdár. Ten si změnu prostředí slibuje od chystaného zákona o elektronických komunikacích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám