Hlavní obsah

Mléko z automatů může být závadné, varuje ministerstvo

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čerstvé mléko stáčené v automatech slaví úspěch po celé republice. Denně se prodá na tisíce litrů. Nyní však přišlo ministerstvo zdravotnictví s varováním, že toto nezpracované mléko může být původcem nejrůznějších onemocnění.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Automat na mléko v Šitbořicích. Firma Zemax ho umístila přímo do vrátnice podniku.

Článek

„Hlavním zdravotním rizikem nepasterizovaného mléka je možnost přenosu bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění. Zejména se jedná o přenos bakterie Listeria monocytogenes – původce listeriózy,“ uvedl v pondělí úřad na svých stránkách.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta kromě literiózy hrozí přenos klíšťové encefalitidy či Q-horečky.

„V současné době byla konzumace nepřevařeného mléka z automatu zjištěna v anamnéze u cca 71 osob v Jihočeském kraji, kteří onemocněli kampylobakteriózou,“ varoval Vít. Kvůli minimalizaci dalších problémů vydala Státní veterinární správa podmínky pro užití těchto zařízení.

Jedním z požadavků je umístění viditelného nápisu „syrové mléko před použitím převařit“.

Ministerstvem nyní kritizované automaty na mléko si přitom čeští zemědělci pochvalovali. Jejich rozmístěním na nejrůznější místa nejčastěji ve středu měst si totiž přivydělávají. Automatů je tak po celé republice více než sto, kromě mléka by již měly některé z nich nabízet i ovoce či zeleninu.

Zemědělci s ministerstvem nesouhlasí

Prezident Agrární komory Jan Veleba s prohlášením úřadu nesouhlasí. Podle něj zemědělci dodržují náročné normy jak na skladování, tak na produkci mléka. Veleba si o žádných zdravotních problémech konzumentů vědom není, navíc podle něj o opaku tvrzení ministerstva svědčí fakt, že každým týdnem odběratelů mléka z těchto automatů přibývá.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

"Já si myslím, že jde o lobby lidí, kterým automaty vadí. Například v Itálii jsou automatů tisíce a nic podobného se tam neděje," reagoval na varování ministerstva zdravotnictví pro Novinky Veleba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám