Hlavní obsah

Automaty na mléko jsou hitem, chystají se i na ovoce

Novinky, Tomáš Holý

O mléko stáčené z automatu do lahví je velký zájem. Zemědělci si tak projednou mohou mnout ruce, v Česku si lidé denně nakoupí v automatech tisíce litrů mléka. V příštích měsících by se navíc v automatech měl rozjet prodej ovoce a zeleniny.

Foto: Václav Šálek, ČTK

První automat na mléko v okrese Břeclav mají v Šitbořicích. Firma Zemax ho umístila přímo do vrátnice podniku.

Článek

Podle odhadů Agrární komory je v současnosti po republice více než stovka automatů na mléko. „Nejslabší automaty mají odběr 300 litrů denně, nejsilnější pak 1000 litrů denně,“ řekl Novinkám Tomáš Kořínek ze společnosti Agri Toko, která dodala zemědělcům na třicet automatů. Podle něj je možné na automaty narazit na nejrůznějších místech.

Například v Českých Budějovicích stojí hned u nákupního centra, v Olomouci je pak u hlavního nádraží.

Zemědělci se tak brání nízkým výkupním cenám mléka, raději jej prodávají sami.

Jak automat funguje?

Zemědělci nainstalovali první automaty na začátku listopadu. Zájemcům je za 15 korun stočen litr nepasterizovaného kravského mléka. Možné je si pořídit i lahev, a to za deset korun.

Agrární komora pro nadcházející měsíce plánuje, že v druhé fázi projektu budou zavedeny také automaty na ovoce a zeleninu, posléze i na maso. Podle Kořínka by zařízení na ovoce vypadalo podobně jako to na nejrůznější nápoje či potraviny.

Například jablka by byla skladována ve foliích třeba po šesti kusech a umístěna do spirály. Zákazníci by ovoce okoukli přes sklo automatu, po zaplacení by jim jablka přístroj vydal. Použil by se speciální stroj, kde zboží nepadá dolů, ale podává ho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám