Hlavní obsah

Miliardovou pohledávku musí po Čepru vymáhat původní firma, rozhodl ÚS

Ústavní soud (ÚS) se v pátek znovu postavil proti tomu, aby pohledávku 2,6 miliardy korun vůči státnímu podniku Čepro uplatňovala místo původního žalobce neprůhledná lichtenštejnská společnost.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu (ilustrační foto)

Článek

ÚS tak vyhověl stížnosti Čepra, které nesouhlasilo s tím, aby do civilního sporu místo firmy Venturon Investment vstoupila společnost Global License and Services Establishment. Oprávněnost pohledávky soud současným nálezem neřešil.

"Ačkoliv nálezem bylo posuzováno procesní nástupnictví, tedy to, kdo smí u soudu uplatňovat pohledávku, je dnešní páteční rozhodnutí významným krokem směrem k meritornímu projednání věci. Čepro od počátku považuje tuto údajnou pohledávku za fiktivní," řekl v pátek advokát Čepra Jaromír Císař.

Společnost Venturon Investment získala pohledávku od firmy Bena, jež od roku 1994 využívala nádrže Čepra ke skladování pohonných hmot. Podle Čepra pohledávku vytvořila skupina kolem podnikatele Radovana Krejčíře.

Bena u Čepra skladovala pohonné hmoty, ale část údajně nedostala zpět. Čepro to popírá, v té době už prý Bena u něj žádné pohonné hmoty neměla.

Doufejme, že se dožijeme verdiktu, uvedl soudce

ÚS v nálezu apeloval na justici, aby bez zbytečného odkladu přivedla spor k nějakému výsledku ve věcné rovině. Už roky se řeší jen procesní nástupnictví. "Je nejvyšší čas, aby soudy přistoupily k řešení základního sporu a po více než deseti letech vydaly nějaké meritorní rozhodnutí (rozhodnutí ve věci samé – pozn. red). Doufejme, že se toho dožijeme," řekl soudce zpravodaj Jan Musil. Připomněl, že spis má více než tisíc stran.

O procesním nástupnictví musí ještě jednou rozhodnout vrchní soud, je při tom vázán dnešním nálezem.

Pokud by pohledávku převzala zahraniční firma, značně by to mohlo zkomplikovat civilní spor, například kvůli doručování písemností a dalším procesním nástrojům. Pokud by Čepro nakonec spor vyhrálo, mělo by u neprůhledné zahraniční firmy nižší šance na vymožení nákladů řízení. Jde přitom o miliónové sumy, zdůraznil Musil.

Za podíl na vytvoření pohledávky loni Městský soud v Praze pravomocně uložil podmíněný trest bývalému jednateli Venturonu, vyučenému zedníkovi Leopoldu Klimusovi. Podepsal smlouvu o nákupu pohonných hmot mezi firmami Venturon Investment a Bena, ačkoliv musel vědět, že transakce slouží k vytvoření fikce, že se pohonné hmoty v Čepru stále nacházejí, čímž měl oklamat celníky i Čepro. Stíhání dalších aktérů zastavila amnestie.

Reklama

Výběr článků

Načítám