Hlavní obsah

Meziměsíční míra inflace v červenci stoupla nejméně od února, meziročně na 17,5 procenta

• Aktualizováno

Meziroční míra inflace v Česku v červenci stoupla na 17,5 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v červnu, tehdy byla 17,2. Spotřebitelské ceny stouply už 13. měsíc v řadě. Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Oproti minulému měsíci ceny vzrostly o 1,3 procenta, což byl nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziměsíční vývoj cen ovlivnily podle ČSÚ zejména vyšší ceny v oddíle rekreace a kultura. Dovolené s komplexními službami zdražily o 23 procent. Naproti tomu v oddíle bydlení zdražila elektřina „jen“ o půldruhého procenta, plyn o 1,3 procenta a tuhá paliva o 5,7 procenta.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o pětinu a ceny služeb o 14 procent. Nejvyšší meziroční nárůst cen pak statistici zaznamenali u energií a potravin.

Aleš Michl: Zvolili jsme stabilitu

Ekonomika

Potraviny a nealkoholické nápoje meziročně zdražily o 19,3 procenta, maso o 21,7 procenta, oleje a tuky o 53,4 procenta. Z konkrétních produktů zdražila mouka o 64,1 procenta, chleba o 29,9 procenta, polotučné trvanlivé mléko o 40,2 procenta, máslo dokonce o 60,9 procenta.

„Naopak ceny brambor zmírnily svůj růst na 11,2 procenta (v červnu 24,3 procenta),“ uvedl ČSÚ.

Z energií meziročně stoupla cena elektřiny o 33,6 procenta, zemního plynu o 59,8 procenta a tuhých paliv o 41,1 procenta. Naopak ke zmírnění růstu cen došlo u pohonných hmot a olejů, a to na 43,6 procenta (v červnu 47,5 procenta).

Prognózy počítaly s vyšším nárůstem

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka cenový růst překvapil, což dokazuje i prognóza České národní banky (ČNB), jež pro červenec předpokládala vyšší meziroční růst, a to o 18,8 procenta.

Maďarům se nedaří zkrotit inflaci, v červenci vystoupila na 13,7 procenta

Ekonomika

„Radost ze zploštění inflačního vývoje je však předčasná. Vrchol má spotřebitelská inflace stále před sebou a již v srpnu dojde k výraznějšímu nárůstu směrem k 20 procentům s ohledem na další růst cen elektřiny a plynu pro domácnosti,“ dodal Novák.

Podobného názoru je také hlavní ekonom Creditas Petr Dufek, podle něhož je pravděpodobné, že nové, pozměněné ceníky energií vyšvihnou inflaci nahoru a přiblíží ji na dohled 20 procentům.

„V každém případě levnější pohonné hmoty a zmírnění u cen vlastnického bydlení by mohlo inflaci začít konečně brzdit. Totéž lze říct i o potravinách, které vystřelily před sklizní o téměř 20 procent. Nemluvě o ustřelených cenách oblečení a obuvi nebo prudkém zdražování v restauracích,“ uvedl Dufek.

Podle nové prognózy ČNB by inflace v Česku měla na podzim dosáhnout 20 procent, celoroční průměr pak bude 16,5 procenta. Centrální banka to oznámila minulý týden poté, co bankovní rada na měnovém zasedání rozhodla o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstala na sedmi procentech.

Výběr článků

Načítám