Hlavní obsah

Merkelová: Německo musí svým sousedům pomoci s oživením ekonomik

Německo musí pomoci sousedním zemím v Evropské unii oživit po koronavirové krizi své ekonomiky. Na jednání s poslanci CDU/CSU to uvedla kancléřka Angela Merkelová, napsala agentura Reuters.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Pro Německo jako exportní zemi je důležité, aby se jeho partnerům v EU také dařilo dobře, řekla kancléřka podle Reuters. Šéfka německé vlády to řekla v kontextu s konzultacemi o unijním programu obnovy, jehož rozsah a financování jsou zatím nejasné.

Německo je podle Reuters nejúspěšnější velkou evropskou zemí v boji proti koronaviru, částečně i díky masivnímu testování, což umožnilo částečné znovuotevření největší evropské ekonomiky. Merkelová však na úterní schůzce poznamenala, že není v ničím zájmu, aby pouze Německo bylo po krizi silné.

Merkelová naznačila postupné otvírání hranic se sousedy

Koronavirus

Země bude muset převést mnohem více peněz do Bruselu, shodla se kancléřka s šéfem konzervativní frakce Ralphem Brinkhausem. Do rozhodování o finanční pomoci Německa má být zapojen Spolkový sněm, napsala agentura Reuters. Brinkhaus podle ní předtím řekl, že Německo chce svým partnerům v EU pomoci, ale musí vědět, na co se miliardy eur použijí.

Evropská komise by měla příští týden představit revidovaný návrh sedmiletého rozpočtu EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám