Hlavní obsah

Máslo už zase zdražuje. V červnu překonalo hranici 51 korun

Novinky, bož

Ceny másla po několika měsících poklesu začaly v květnu opět růst. Čtvrtka másla během 24. týdne stála v průměru 51,81 koruny, vyplynulo z výpočtu Novinek na základě databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ). Máslo je tak nejdražší od ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cena másla v červnu opět překonala 50 korun.

Článek

Ceny másla stoupaly od konce roku 2016, v říjnu dokonce překonaly hranici 60 korun za 250 gramů. Poté začaly postupně klesat, až se v dubnu, konkrétně v 16. týdnu, prodávalo za 46,18 koruny. Od té doby začalo máslo opět zdražovat – za dva měsíce o více než 12 procent.

Nejdražší je čtvrtka másla v Libereckém kraji, kde stojí 55,23 koruny, a v Plzeňském kraji, kde se prodává za 53,54 koruny. Naopak nejlevnější je máslo v Ústeckém kraji, kde průměrná cena jednoho balení činí 48,68 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné ceny másla v ČR

Zdražování se ani tentokrát neomezuje pouze na Česko. V sousedním Rakousku zaznamenali meziroční zdražení o 24,8 procenta. V Německu podle spolkového statistického úřadu stouply ceny másla meziročně o 32 procent, mezi dubnem a květnem pak o šest procent.

Největší německý řetězec Aldi od června zdražil čtvrtkilové balení másla na 1,89 eur (48,75 koruny), uvedl týdeník Lebensmittel Zeitung. V loňském roce se v jednu chvíli prodávalo dokonce za 1,99 eur (51,34 Kč).

Ekonom: Hrozí další máselná krize

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy nás tak zřejmě ve druhé polovině letošního roku čeká další „máselná krize.“

„Růst jeho ceny napříč Evropou opětovně započal letos v únoru a už během srpna patrně přesáhne loňská absolutní maxima,” řekl Kovanda Novinkám s tím, že právě loňské ceny vedly k takzvané máselné krizi.

„Mnohé české domácnosti se v obavě z dalšího zdražování důležité a těžko nahraditelné potraviny a složky řady pokrmů zejména ve druhé polovině roku máslem horečně předzásobovali. Dokonce docházelo k šarvátkám v nákupních centrech, když zrovna na máslo zahájili slevovou akci,” připomněl.

Podobná situace se podle něj může opakovat i letos od poloviny léta. „Momentálně jsou ceny másla v EU meziročně výše o osmnáct procent. Důvodem je pokračující silná poptávka po mléčných produktech a nižší než očekávaná jarní produkce mléka v EU,” uvedl Kovanda.

Při minulé krizi byl hlavní problém v nedostatku tuku v mléce. „I když je obsah tuku v mléce u většiny evropských producentů vyšší, není tento příznivý efekt s to plně kompenzovat sníženou produkci,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám