Hlavní obsah

Majitel z Liberty Ostrava údajně prodal emisní povolenky do Rumunska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odbory tvrdí, že podstatnou část emisních povolenek vyvedlo vedení společnosti Liberty Steel z huti Liberty Ostrava. Vlastník GFG Alliance přitom sliboval, že emisní povolenky zůstanou v Ostravě. Vedení Liberty Ostravy reagovalo, že nešlo o „vyvedení“, ale o prodej, který bude pro Ostravu prospěšný. Tvrzení odborů označilo za dezinformace.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava.

Článek

Vedení Liberty Ostrava uvedlo, že původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou.

„Dnes byla transakce provedena za nových parametrů, které jsou pro Liberty Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné. Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti Liberty Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu,“ uvedla firma ve svém prohlášení s tím, že okamžitý zisk pro Liberty Ostrava z této transakce je 260 milionů korun.

„Zisk bude použit zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům při příležitosti 70. výročí společnosti. Zbylá část bude použita na budoucí investiční projekty,“ píše se dále ve firemním prohlášení s tím, že od převzetí huti v červenci 2019 podpořila skupina GFG společnost Liberty Ostrava částkou více než 4 miliardy korun. Produkce za I. čtvrtletí 2021 narostla o více než 20 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2020.

Británie připravuje plány na záchranu oceláren Liberty Steel

Ekonomika

Odboráři Alena Sobolová a Petr Slanina z dozorčí rady firmy připomněli, že předseda představenstva Sanjeev Gupta několikrát zopakoval, že povolenky nebudou použity jinde než v Ostravě. To potvrdil na všech jednáních, dokonce i na jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem.

„Jsme velice znepokojení a připravujeme trestněprávní kroky. Jakým způsobem se k tomu postavíme jako odboráři, vám dáme vědět, jakmile to projednáme se všemi předsedy,“ dodali.

Vedení Liberty Ostrava před dvěma týdny na jednání se zástupci vlády slíbilo, že nezapůjčí emisní povolenky rumunské sesterské firmě. Vlastník, skupina GFG Alliance o vyvedení povolenek před časem požádala.

Odbory Liberty Ostrava v té souvislosti vyhlásily stávkovou pohotovost související i s hospodářskou situací mateřské firmy. Povolenkami ostravská hutní společnost chtěla financovat svou modernizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám