Hlavní obsah

Maďarsko tvrdě mění důchodový systém

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána rozhodla o radikálním oslabení druhého důchodového pilíře. Do konce ledna 2011 se budou muset klienti soukromých fondů rozhodnout, zda se vrátí do státního fondu.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Vláda varuje klienty soukromých důchodových fondů, že pokud se do té doby nevrátí do prvního pilíře, přijdou o značnou část důchodu. Kabinet totiž navrhuje, aby soukromé fondy nedostávaly příspěvky od zaměstnavatelů ve výši 24 procent. Vláda tak chce přinutit tři milióny klientů soukromých důchodových fondů, aby se vrátili do státního systému.

Ministr hospodářství György Matolcsy upozornil, že kdo se nevrátí do státního penzijního systému, může přijít až o 70 procent důchodu. „Osobně se domnívám, že převážná většina klientů soukromých fondů se vrátí do státního systému,“ uvedl ministr.

Právník György Kolláth pro týdeník Világgazdaság prohlásil, že právo na důchod je zakotveno v maďarské ústavě a vládní plán je extrémní a neuskutečnitelný. Soukromé penzijní společnosti označily postup vlády za vydírání a v celé záležitosti se obrátily k Ústavnímu soudu, jehož kompetence však Orbánova vláda výrazně oslabila. Zvažují podání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

V soukromých fondech, které začaly v Maďarsku působit v roce 1998, je nahromaděno v přepočtu asi 268 miliard korun, které vláda potřebuje ke snížení rozpočtového deficitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám