Hlavní obsah

Maďaři míří za prací ke svým sousedům na Slovensko

Právo, Ivan Vilček

Karta se obrací. Před několika lety jezdili lidé za prací ze Slovenska do Maďarska, nyní je to naopak. Pro Maďary je stále výhodnější pracovat u svých sousedů, napsal ve čtvrtek server Penzcentrum. Zprostředkovatelé práce hledají zaměstnance především pro automobilový a elektrotechnický průmysl.

Foto: Profimedia.cz

Automobilka Peugeot-Citroën u Trnavy

Článek

Na Slovensko jezdí za prací především obyvatelé příhraničních oblastí a z okolí měst Győr, Komárom, Esztergom a Tata. Většinou jim nabízí plat kolem 880 euro, což je při kurzu 300 forintů za euro velmi slušná  částka. V průměru je to o 50 tisíc forintů více než v Maďarsku. Závody na Slovensku navíc nabízí pracovníkům ubytování nebo jim proplácí cestovní náklady.

S příchodem velkých zahraničních investorů je na Slovensku nedostatek kvalifikované pracovní síly, tvrdí János Ficza z portálu Workania.hu. „U Nitry, asi 60 kilometrů od maďarských hranic, začala výstavba automobilky Jaguar Land Rover. To ještě zvýší zájem o pracovní sílu z Maďarska,“ tvrdí Ficza.

Na Slovensku už působí automobilky Volkswagen v Bratislavě, Peugeot-Citroën u Trnavy a Kia u Žiliny. V Galantě působí firma Samsung.

Reklama

Výběr článků

Načítám