Hlavní obsah

Loď, která zablokovala Suez, konečně odplula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu skoro na týden zablokovala Suezský průplav, v úterý ráno opustila egyptské vody a pokračuje do Rotterdamu. S odkazem na zdroje z egyptského přístavu Port Said to uvedla agentura Reuters.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Loď Ever Given blokovala Suezský průplav.

Článek

Podle serveru MarineTraffic, který sleduje pohyb lodí po světových mořích, se plavidlo dopoledne nacházelo ve Středozemním moři severně od Egypta.

Ever Given, jedna z největších kontejnerových lodí na světě, zablokovala klíčový dopravní uzel v březnu, a na šest dní tak paralyzovala globální obchod. Přes 400 metrů dlouhá loď o hmotnosti 220 tisíc má na palubě přibližně 18 300 kontejnerů.

Bagrista, který pomohl uvolnit Suezský průplav, čeká na proplacení přesčasů

Zahraniční

Po vyproštění musela Ever Given od 29. března zůstat zakotvena i se svou indickou posádkou ve Velkém Hořkém jezeře, které odděluje severní část průplavu od jižní. Na základě soudního příkazu ji tam držela Správa Suezského průplavu (SCA), která požadovala odškodné.

Loď mohla odplout až 7. července, až když se na vyřešení sporu dohodli majitelé lodi spolu s jejími pojistiteli a se správou průplavu. Podrobnosti vyrovnání nezveřejnili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám