Hlavní obsah

Litva Rusku zatrhla převoz zboží do Kaliningradu. Kreml zuří

Kremlu se nelíbí víkendové rozhodnutí Litvy, která zakázala převoz zboží pod sankcemi EU do ruské Kaliningradské oblasti. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to v pondělí označil za bezprecedentní a nezákonné. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Ruský pracovník v přístavu Baltijsk v Kaliningradské oblasti.

Článek

Omezení převozu zboží se vztahuje na železniční koridor, který vede přes litevské území a spojuje pevninské Rusko a Kaliningradskou exklávu při Baltském moři. Ta je v sevření Polska a Litvy, tedy členů EU a NATO. Mezi zakázané zboží patří uhlí, kovy, stavební materiál a pokročilé technologie.

„Toto rozhodnutí je opravdu bezprecedentní. Je to porušení všeho. Považujeme to za nezákonné. Situace je více než vážná... Potřebujeme seriózní hloubkovou analýzu, abychom přišli s reakcí,“ řekl Peskov v telefonním rozhovoru s novináři.

Moskva hrozí odvetou

Ruské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že požaduje, aby litevské úřady zrušily zavedená opatření na železniční tranzit zboží do Kaliningradské oblasti, jinak si Moskva vyhrazuje právo na odvetná opatření. Tohle stanovisko vzkázalo také litevské diplomatce Virginii Umbraseneové.

Ruský poslanec navrhuje zrušit samostatnost Litvy

Evropa

„Pokud v nejbližší době nebude nákladní přeprava mezi Kaliningradskou oblastí a zbytkem Ruskem přes Litvu obnovena v plném objemu, Rusko si vyhrazuje právo jednat na obranu svých národních zájmů,“ dodalo ministerstvo a zdůraznilo, že vnímá počínání Litvy jako "otevřeně nepřátelské".

Na blokádu železničního koridoru už reagují obyvatelé v Kaliningradu. Na sociálních sítích se šíří nahrávky z obchodních center, kde dochází k panice lidí a hojnému vykupování zboží z regálů.

Omezení zasáhlo polovinu sortimentu

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v pondělí před jednáním se svými protějšky z EU podle listu Kommersant v Lucembursku uvedl, že zákaz přepravy zboží ze sankčního seznamu přijaly litevské úřady už v pátek "po konzultacích s Evropskou komisí a pod jejím vedením".

Sankce se vám vrátí jako bumerang, hrozí mluvčí Kremlu Peskov

Evropa

Toto omezení podle gubernátora Kaliningradské oblasti Antona Alichanova postihlo až polovinu sortimentu přepravovaného do Kaliningradu po železnici přes Litvu z jiných regionů Ruska.

V únoru Litva uzavřela svůj vzdušný prostor pro lety mezi Kaliningradskou oblastí a Ruskem, letouny tak musejí absolvovat delší trasu nad Baltským mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám