Hlavní obsah

Lanovky jsou dražší, ale turisty z hor nevyhnaly

Právo, pra, jšo, pem, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanovky dražší o patnáct až třicet procent turisty z českých hor nevyhnaly. Fronty v exponovaných dnech neklesly ani u lanové dráhy z Pece na Sněžku.

Foto: Petr Horník, Právo

Lanovka na Sněžku

Článek

„Podle dosavadních poznatků se počet pasažérů od jarní úpravy ceníku nesnížil. Červencová návštěvnost byla sice o deset procent nižší, na tom se ale hlavně podepsalo počasí,“ tvrdí náčelník pecké kabinové lanovky Jiří Špetla.

Pečtí lanovkáři zvýšili ceny v hlavní červencové a srpnové sezoně z původních 430 na 560 za nejdražší obousměrnou jízdenku, což pořád pokulhává za srovnatelnými lanovkami ve světě. Zbytek roku si turisté proti loňsku připlatí 40 korun. „Ceník jsme změnili po čtyřech letech,“ upřesnil Špetla.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Fronta na lanovku na Sněžku

Lanovky kvůli konci leckde až čtyřleté fixační doby plateb za energii zdražily takřka ve všech horských střediscích. „Uvidíme, na jaký čas se letos podaří energie zafixovat. Čtyři roky jako minule to zřejmě nebudou,“ míní Jiří Krejčí, ředitel Sportovního areálu Harrachov, kde celoroční čtyřsedačková lanovka na Čertovu horu jezdí po asi patnáctiprocentním zdražení pro dospělého v hlavní sezoně za 200 korun.

Připravit na deseti- až patnáctiprocentní letní nárůst jízdenek se musejí i turisté v sousední Rokytnici nad Jizerou. Dospělí si během léta mohou zkrátit cestu na Horní Domky lanovkou za 200 korun na osobu. „Jednodenní jízdné pro příznivce našeho bikeparku rock-it-nice jsme do konce letní sezony zvýhodnili dvaceti procenty na 550 korun, dvoudenní vyjde na 950 korun,“ řekl šéf rokytnického skiareálu Vít Pražák.

Online levnější

Motivovat k online nákupům chtějí v jedné z největších turistických arén Česka, SkiResortu Černá hora–Pec. „Ceny online jízdného šly oproti pokladnám nahoru jen v řádech korun,“ tvrdí mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Pomocí online nákupů se janskolázeňskému SkiResortu daří omezovat fronty u pokladen a půjčoven sportovních potřeb. Lidé se nesrocují před kabinkou na Černou horu a sedačkami na Hnědý vrch a Portášky. Provoz bez zbytečné skrumáže pasažérů má u lanovek, kde stále platí předpisy jako pro hromadnou přepravu osob, nemalý protiepidemický význam.

Lanovka na Sněžku výrazně podraží

Domácí

Lanová dráha na šumavský Pancíř nad Želenou Rudou, která patří mezi nejstarší lanovky v zemi, se chystá zdražit o zhruba deset procent, uvedl pro Právo její šéf Karel Grund. Lanovka začíná svou trasu na Špičáku, pokračuje přes Hofmanky a končí na samotném Pancíři. Taková cesta vyjde jednu dospělou osobu na celkem 120 korun.

Zdražovat plánuje i největší rekreační středisko Plzeňského kraje Ski & Bike Špičák. „Na zimu nějaké úpravy cen budou, protože rostou náklady. Zatím ale nejsme schopni říct, jak se ceny změní,“ uvedl pro Právo ředitel areálu Vladimír Kasík.

Dopady pandemie

V Jeseníkách zdražili ceny lanovek na začátku letní sezony. Největší a nejmodernější středisko na Moravě Ski Kouty zvýšilo cenu jízdného o 20 korun. „Nahoru a zpět se nyní například dospělí dostanou za 370 korun. Důvodem zdražení jsou vyšší ceny vstupů,“ řekl Právu ředitel areálu Petr Marek.

Po zřícení kabiny lanovky zemřelo v Itálii 14 lidí, v nemocnici i devítileté dítě

Evropa

Zhruba o deset procent vzrostly ceny letního jízdného v areálu Bonera na Ramzové. „Máme dražší vstupy a platíme také více daní. Na to vše jsme museli reagovat,“ vysvětlila mluvčí areálu Karla Kubíčková s tím, že jedna jízda na horní stanici na Šeráku přijde dospělou osobu na 250 korun, dítě do 10 let na 200 korun.

Podobně se zachovali i v resortu Kopřivná v Malé Morávce. „Nebylo nám umožněno v zimě podnikat a také teď někteří straší, že se bude zase zavírat. K tomu vyšší ceny energií a rostoucí cena práce. Jsme podnikatelský sektor a musíme zabezpečit chod firmy,“ řekl Právu provozní ředitel střediska Luboš Švrček s tím, že za jednu sólo jízdu v Kopřivné momentálně dospělí zaplatí 150 korun.

Na Petřín za 60

Také hlavní město má vyhledávanou atrakci – lanovku z Újezdu na Petřín. Za jízdu se tu platí od 1. srpna speciální jednotné nepřestupní jízdné 60 korun. Jízdenky lidé pořídí v automatech v zastávkách lanové dráhy.

Foto: Novinky

Lanovka na Petřín

Platným jízdním dokladem zůstávají předplatní kupony pro Prahu nebo jízdné s platností 24 hodin a více, doklady pro cestování za zvláštní ceny jízdného a doklady opravňující k bezplatné přepravě.

Lanovka, která slouží od roku 1891, je do konce prázdnin v provozu mezi 9. a 22. hodinou, od začátku září vyjíždí na 510 metrů dlouhou trať se třemi zastávkami v sedm hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám