Hlavní obsah

Po zřícení kabiny lanovky zemřelo v Itálii 14 lidí, v nemocnici i devítileté dítě

Novinky, ČTK, alt, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po pádu kabiny lanovky v Itálii zemřelo v neděli nejméně 14 lidí. Podle dostupných informací se utrhlo nosné lano a kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí na alpském vrcholu Mottarone ve výšce 1492 metrů. Informovaly o tom agentury ANSA a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na místě pádu lanovky v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Třináct lidí zemřelo na místě a těžce se zranily dvě děti ve věku 5 a 9 let, které byly vrtulníkem převezeny do nemocnice v Turíně. Devítileté dítě později v nemocnici také zemřelo.

V péči lékařů tak nyní ještě zůstává pětileté dítě, které je při vědomí, utrpělo však poranění lebky a zlomeniny končetin, kvůli čemuž muselo podstoupit operaci, uvedl italský deník Corriere della Sera.

Ředitel nemocnice Giovanni La Valle uvedl, že nezná osobní informace ani jednoho z dětí a že ohledně nich nikdo nemocnici nekontaktoval, což naznačuje, že jejich příbuzní zřejmě zemřeli při havárii.

Foto: ČTK/AP

Zřícená lanovka pod vrcholem Mottarone v Itálii

Lano se utrhlo těsně před cílovou stanicí, kabina se pak rozjela směrem dolů a narazila do sloupu, načež spadla do zalesněného a strmého terénu. Některá těla byla nalezena v kabině, další pak v okolním lese.

Italský premiér Mario Draghi už vyjádřil soustrast pozůstalým a slíbil zřízení vyšetřovací komise, která by měla příčiny tragické nehody objasnit. Na místo neštěstí zamířil guvernér regionu Piemont Alberto Cirio.

Foto: ČTK/AP

Hasiči na místě neštěstí

Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jej italská vláda informovala o úmrtí pěti izraelských občanů a jednom, který se nachází v kritickém stavu. List Corriere della Sera napsal, že při havárii zemřelo mimo jiné dvouleté dítě izraelských rodičů a také jeden člověk původem z Íránu. Zbytek obětí, které zemřely na místě, pocházel z Itálie, uvádí list.

Agentura AP zveřejnila snímek zřícené kabiny do zalesněné oblasti. Na internetových sociálních sítích už se objevují i další fotky z místa neštěstí.

Mluvčí horských záchranářů Walter Milan uvedl, že lanovka prošla v roce 2016 renovací a po dlouhé přestávce způsobené opatřeními proti šíření koronaviru začala znovu jezdit teprve nedávno, 24. dubna.

Lanovka Stresa Mottarone přepravuje lidi z populárního městečka Stresa u jezera na nedalekou horu do výšky 1400 metrů nad mořem. Cesta lanovkou trvá přibližně dvacet minut.

Hora Mottarone v severoitalském regionu Piemont, asi 150 kilometrů od Turína, je oblíbeným výletním cílem v zimním i letním období. Jsou z ní totiž nádherné vyhlídky na jezero Lago Maggiore i sousední jezero Orta. Lanovku na vrchol často využívají i rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland.

Foto: ČTK/AP

Policie na místě činu

Jezero se nachází na severu země, asi 70 kilometrů severozápadně od Milána.

Foto: ČTK/AP

Zřícená lanovka pod vrcholem Mottarone v Itálii

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vrtulník krouží nad místem pádu lanovkyVideo: Reuters

Největší nehody lanovek na světě
29. srpna 1961 - Tryskové letadlo letící v malé výšce přeťalo lano kabinové lanovky na Aiguille du Midi v masivu Mont Blanku ve Francii a tři kabiny spadly do propasti. Zahynulo šest osob.
25. prosince 1965 - Pád kabiny lanovky v Puy-de-Sancy ve Francii si vyžádal sedm mrtvých a deset zraněných.
6. prosince 1970 - Při pádu kabiny v Dolomitech mezi Bolzanem a Meranem v Itálii zahynulo pět osob.
12. července 1972 - Třináct obětí si vyžádal pád lanovky ve švýcarském Bettmeralpu.
26. října 1972 - Při srážce dvou kabin ve francouzském středisku Deux Alpes v departementu Isere zahynulo devět osob.
10. března 1976 - V italském zimním středisku Cavalese poblíž Trenta v Dolomitech při pádu plně obsazené kabiny lanovky zahynulo 43 lidí.
13. února 1983 - Pád tří kabin v Champoluc ve Val d'Aosta si vyžádal 11 obětí.
1. března 1987 - Pád asi padesáti kabin sedačkové lanovky vedoucí na horu Ardiden ve francouzské části Pyrenejí nepřežilo šest osob; dalších 25 bylo vážně zraněno.
13. leden 1989 - Osm lidí zahynulo při havárii lanovky nedaleko městečka Alpe d'Huez ve francouzských Alpách.
1. června 1990 - Pád lanovky z výšky 20 metrů zabil 15 lidí a zranil dalších 45 v hlavním městě Gruzie Tbilisi.
3. února 1998 - Dvacet osob zahynulo, když americká stíhačka zachytila o kabely lanovky a srazila její kabinu do hlubin v italském Cavalese.
1. července 1999 - Všech 20 cestujících zahynulo při havárii lanovky v Saint-Etienne-en-Dévoluy ve francouzských Alpách. K nehodě došlo, když se na lanovce na horu Pic-de-Bure uvolnilo lano a kabina se zřítila do osmdesátimetrové hloubky.
3. října 1999 - Jedenáct turistů zahynulo a 20 bylo zraněno při havárii lanovky v jižní Číně. Trojnásobně přetížená kabina lanovky spadla z výšky 100 metrů a pak se zřítila do údolí.
11. listopadu 2000 - Požár, který zachvátil pozemní lanovou dráhu v tunelu při jízdě na Kitzsteinhorn v rakouském lyžařském středisku Kaprun, si vyžádal 155 obětí (také jedna Češka). Přímo v tunelu přišlo o život 152 lidí, další tři se otrávili v horní stanici jedovatými plyny. Zachránilo se pouze 12 lidí.
5. září 2005 - Devět mrtvých a sedm zraněných si vyžádala nehoda kabinové lanovky v horském středisku Sölden v rakouském Tyrolsku. Všechny oběti byly mladí Němci, zahynulo šest dětí a tři dospělí, kteří se vydali lyžovat na letním sněhu ve vysokohorské poloze. Neštěstí zavinilo břemeno přepravované vrtulníkem, které zavadilo o lano lanovky a následně i jednu z kabin, která se pak zřítila do hloubky asi 50 metrů.
25. června 2017 - Čtyři indičtí turisté a tři místní lidé zahynuli po nehodě lanovky ve vysokohorském středisku Gulmarg v indické části Kašmíru. Na jednu z kabin lanovky spadl silným větrem vyvrácený strom a kabina se zřítila z výšky nejméně 30 metrů.
23. května 2021 - Při pádu kabiny lanovky na severu Itálie zemřelo devět lidí, dvě těžce zraněné děti převezly do nemocnice záchranné helikoptéry. Podle dosavadních informací se těsně před cílovou stanicí utrhla kabina lanovky vedoucí z města Stresa u jezera Lago Maggiore na blízký alpský vrchol Mottarone.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám