Hlavní obsah

Kvůli nedostatku čipů vyrobíme letos o čtvrt milionu vozů méně, odhaduje Škoda Auto

Škoda Auto očekává, že kvůli přetrvávajícímu nedostatku čipů v automobilovém průmyslu vyrobí tento rok zhruba o čtvrt milionu vozů méně. Odhaduje, že situace na trhu s polovodiči by se mohla zlepšit ve druhé polovině příštího roku.

Foto: Škoda

Ilustrační foto

Článek

Škoda už dříve uvedla, že právě kvůli nedostatku čipů bude nucena do konce roku provoz ve svých výrobních závodech v Česku významně omezovat nebo dokonce zastavovat. V pondělí obnovila výrobu ve většině provozů po dvoutýdenní odstávce, během které zaměstnanci zůstali doma na 80 procentech průměrného platu.

„I přes přetrvávající poptávku po našich vozech a vysoký stav objednávek musíme naši výrobu omezit,“ uvedl v pondělní tiskové zprávě Škody Auto člen jejího představenstva Christian Schenk. Zpráva dál uvádí, že automobilka očekává, že do konce roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250 tisíc vozů méně.

Škoda Auto po odstávce obnovuje výrobu

Ekonomika

Za prvních devět měsíců tohoto roku dodala česká automobilka zákazníkům celkem 700 700 vozů, což je o necelá tři procenta méně než za stejné období loňského roku. Přesto se jí v tomto období podařilo téměř zdvojnásobit provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem. Důvodem byl příznivý vývoj měnových kurzů a marží.

„Poptávka po našich vozech je nadále vysoká. Náš čistě elektrický vůz Enyaq iV, nová generace modelu Fabia a přepracovaný model Kodiaq jsou u zákazníků velice žádané,“ uvedl za firmu Martin Jahn z oddělení prodeje a marketingu.

Zároveň však dodal, že automobilka má na skladě velké množství nedokončených vozů. Musí tak čekat, než se situace s polovodiči zlepší. K tomu by podle odhadů firmy mohlo postupně dojít ve druhé polovině roku 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám