Hlavní obsah

Kvůli drahé ropě zvyšují cestovní kanceláře ceny zájezdů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dramatický nárůst cen ropy na světových trzích si začíná vybírat svou daň. Cestovní kancelář Fischer ve čtvrtek rozhodla, že z tohoto důvodu musí přistoupit ke zdražení cen leteckých zájezdů. Uvedl to její mluvčí Dan Plovajko.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina. Ilustrační foto

Článek

„Cena ropy je jednou z velmi důležitých položek, které mají vliv na celkovou cenu zájezdu,“ informoval Plovajko s tím, že analytici očekávají další růst „černého“ zlata.

Současné ceny budou platit pouze do konce února, do kdy trvá nabídka Prvního momentu a aktuální ceníky. Od 1. března dojde ke zvýšení cen zájezdů v průměru o 300 až 500 korun na osobu.

„Výše zdražení bude záviset na vzdálenosti jednotlivých destinací. U zájezdu pro rodinu se dvěma dětmi, což je typický zájezd, který je u cestovních kanceláří kupován, to bude znamenat zvýšení ceny až o 2000 korun,“ sdělil Plovajko.

Zvýšení cen se dotkne všech zájezdů na nadcházející letní sezónu, ale i zájezdů s odlety v březnu a dubnu. „Ceny zůstanou nezměněny u již zakoupených nebo závazně zarezervovaných zájezdů, a to jak do konce zimní sezóny, tak i na letošní letní sezónu,“ dodal Plovajko.

Podle Jaromíra Beránka z poradenské a konzultační společnosti Mag Consulting cena ropy nadále poroste a mohla by se dostat až k hranici 140 dolarů za barel. "Z tohoto důvodu je krok cestovních kanceláří pochopitelný," uvedl Beránek pro Novinky s tím, že do začátku letní sezóny na přelomu dubna a května nelze pokles ceny ropy příliš očekávat.

Nejistota a spekulace

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek kvůli nepokojům v Libyi atakovala hranici 120 dolarů za barel a dá se očekávat další růst. Podle analytiků se tato skutečnost promítne i do ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Jak pro Novinky uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapataka, pokud bude tento stav přetrvávat delší dobu, reálný nárůst je až o korunu na litr.

Jak ve čtvrtek uvedla agentura Reuters, která citovala generálního ředitele italské energetické společnosti Eni Paola Scaroniho, těžba ropy v Libyi už klesla přibližně o 75 procent a pohybuje se okolo 400 000 barelů denně. I tento fakt podporuje nejistotu v regionu a může být příčinou dalších spekulací. Samotná Eni nyní v Libyi produkuje asi 120 000 barelů oproti běžným 280 000.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou k moři?
Ano, už ji mám zaplacenou
28,8 %
Nevím, ještě vyčkám
18,8 %
Ne, budu ji trávit v Čechách
13,2 %
Ne, nepojedu nikam
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1834 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám