Hlavní obsah

Krúpova Arca Capital považuje za věřitele firmy Residomo i stát

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Arca Capital finančníka Pavola Krúpy je přesvědčena, že Česká republika je dalším věřitelem společnosti Residomo, největšího vlastníka nájemního bydlení v Česku. Stát totiž podle Arky disponuje podmíněnou pohledávkou vůči společnosti Residomo v minimální výši 5,7 miliardy korun.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

Pohledávka je vázaná na rozhodnutí Evropské komise (EK) o poskytnutí nedovolené veřejné podpory při privatizaci těžební společnosti OKD.

„Vyzvali jsme ministra financí Ivana Pilného, aby inicioval přihlášení této pohledávky do probíhajícího insolvenčního řízení vůči společnosti Residomo, která je jako nabyvatel bytového fondu OKD příjemcem nedovolené veřejné podpory,“ potvrdila mluvčí Arky Capital Barbora Hanáková.

Residomo požaduje miliónové odškodné

Návrh na insolvenci firmy Residomo podala Arca Services před několika týdny. Krajský soud v Ostravě ho však zamítl a nařídil Arce zaplatit pořádkovou pokutu. Residomo navíc chce od Arky milión korun jako odškodné, neboť návrh považuje za šikanózní. Arca Services se ale proti rozhodnutí soudu odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci a nyní doplnila odvolání o informaci, že dalším věřitelem firmy Residomo je český stát.

„V případě, že EK rozhodne, že v souvislosti s privatizací OKD byla poskytnuta nedovolená veřejná podpora, stát má jako poskytovatel podpory povinnost vymoci škodu od příjemce nedovolené podpory. Tím je právě Residomo jako nabyvatel bytů. Částka, kterou stát vyčíslil jako škodu způsobenou podhodnocením prodeje státního podílu v OKD, a která je předmětem podané žaloby, činí minimálně 5,728 miliardy korun,“ sdělila Hanáková.

Chtějí nás poškodit za každou cenu

Residomo vlastní zhruba 44 tisíc bytů po OKD, zejména na Ostravsku a Karvinsku. Mluvčí firmy Kateřina Piechowicz označila tvrzení skupiny Arca, že stát je věřitelem firmy Residomo, za nesmyslné. „Jen dokládá zoufalou snahu skupiny Arca poškodit Residomo za každou cenu,“ prohlásila.

„Mezi údajnou státní podporou poskytnutou při privatizaci OKD společnosti Karbon Invest a finanční situací Residoma není absolutně žádná souvislost. Jakákoliv úvaha o tom, že by snad český stát měl z tohoto titulu vůči společnosti pohledávku 5,7 miliardy je právně naprosto nepodložená,“ odmítla Piechowicz s tím, že Residomo je přesvědčeno, že ke stejnému závěru dojde i odvolací soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám