Hlavní obsah

Krize může být horší než ve 30. letech, tvrdí Obamův poradce

WASHINGTON

Stav globální ekonomiky se může zhoršit natolik, že problémy budou nakonec větší, než byly v době Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. V pátek to prohlásil bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Paul Volcker, který je nyní členem poradního výboru amerického prezidenta Baracka Obamy.

Článek

"Nevzpomínám si na žádné období, ani během Velké hospodářské krize, kdy by šlo všechno tak rychle dolů, a tak jednotně po celém světě," řekl podle agentury Reuters Volcker.

Americká ekonomika je už druhým rokem v recesi a nejnovější prognózy naznačují, že za celý letošní rok zaznamená pokles. Fed tento týden v nové prognóze uvedl, že míra nezaměstnanosti se vyšplhá vysoko nad osm procent, i když už teď činí 7,6 procenta a je nejvyšší za 16 let.

Volcker poznamenal, že průmyslová výroba ve světě klesá dokonce rychleji než ve Spojených státech, i když v USA zaznamenává výrazný propad.

Řešením je prý lepší regulace

Vzhledem k rozsahu problémů, které sužují globální ekonomiku, je nutné zlepšit regulaci finančního systému, aby se svět do budoucna podobných těžkostí vyvaroval. Úřady si ale podle Volckera musí dát pozor, aby svými zásahy situaci ještě nezhoršily.

Volcker vedl centrální banku v době, kdy byl prezidentem Ronald Reagan. Uznání si získal především tím, že na začátku 80. let se popral s vysokou inflací.

Na takzvanou "finanční inovaci", za kterou se skrývají rizikové cenné papíry, Volcker hledí s despektem a zpochybňuje argumenty, že by pro společnost tyto nástroje znamenaly nějaký přínos. Pro většinu lidí má prý mnohem větší přínos vynález bankomatu, než inovativní nástroje na bázi dluhopisů krytých nějakými aktivy.

"Existuje nízká korelace mezi sofistikovaným bankovním systémem a růstem produktivity," řekl. Naopak je podle něj důležité dbát na to, aby finanční instituce s velkým vlivem neohrožovaly celý finanční systém a neangažovaly se v příliš riskantních transakcích. Takové instituce by podle něj neměly například vést hedgeové fondy nebo obchodovat na vlastní účet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám