Hlavní obsah

Koruna jako na houpačce, prudce posílila

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská měna v posledních dnech dělá doslova nevídané cviky. Zatímco od začátku týdne oslabovala a ztratila desítky haléřů, ve čtvrtek se trend obrátil a stejnou měrou koruna posílila. Ve čtvrtek ráno se kurz vůči euru pohyboval nad hranicí 26 korun, v podvečer už opět prolomil pětadvacetikorunovou hranici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve čtvrtek odpoledne se koruna obchodovala za 24,83 Kč/EUR a ve srovnání se středečním závěrem tak posílila o více než korunu. Koruna posílila také k dolaru na 19,50 Kč/USD, přičemž ve středu se po více než roce dostal nad 20 korun.

Posilovaly i ostatní měny v regionu. "Všem měnám rozvíjejících se zemí pomohly v odpoledních hodinách neověřené zprávy o tom, že se Mezinárodní měnový fond rozhodl podpořit tyto země výraznou finanční injekcí. V reakci na tyto zprávy posílil maďarský forint i slovenská koruna. Pohyb však nijak výrazný nebyl a obě měny nadále zůstávají blízko svých dlouhodobých minim,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj jsou v současnosti krátkodobé prognózy dalšího vývoje nemožné, právě kvůli vysoké prudkým pohybům. Naopak dlouhodobě lze očekávat oslabování.

Dolar na novém maximu k euru

Americký dolar se dnes vyšplhal na nové dvouleté maximum vůči euru i koši předních měn. Mnozí investoři nyní prodávají riziková aktiva a nakupují dolary a japonské jeny, které považují za bezpečné útočiště v době obav z recese světové ekonomiky. Kolem 16:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2808 USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám