Hlavní obsah

Koruna se během dne několikrát vrátila nad 25 Kč/EUR

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna se během pátečního obchodování převaluje ve víru nejistoty. Během jednoho dne získala a záhy opět ztratila několik desítek haléřů vůči jednotné evropské měně. Během dne se několikrát dostala nad hranici 25 korun za euro. Novinkám to potvrdil analytik Patria Finance Oldřich Myslivec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Odplouvají veškeré peníze ze střední a východní Evropy. Nejvíce na to doplácí měny Maďarska a Polska. Koruna je v jejich závěsu,“ řekl Novinkám Myslivec. Podle něj jsou hlavní příčinou dění na akciových trzích, což se odráží i ve vývoji kurzu měn.

Tuzemská měna by měla i v následujících týdnech oslabovat. Analytik očekává, že se kurz měny bude pohybovat v pásmu 25 až 25,30 Kč/EUR. Investoři, kteří hledali "útočiště" ve střední a východní Evropě, se od regionu odvracejí.

"Doposud tu bylo bezpečno, ale teď není bezpečno nikde," dodal Myslivec.

Páteční obchodování tuzemská měna zakončila kurzem 24,82 Kč/EUR a 18,40 Kč/USD. „Domácí měna byla ovlivněna do velké míry situací okolo maďarské ekonomiky, kde se objevily zprávy, že by se tamější finanční a bankovní sektor mohl nacházet v značných problémech, když vládla uvedla, že bude muset přehodnotit svůj návrh státního rozpočtu na příští rok,“ doplnil k pátečnímu dění kolem koruny analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám