Hlavní obsah

Kontrola našla nedostatky v budované slovenské jaderné elektrárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský úřad jaderného dozoru zjistil nedostatky v dokončovaném třetím bloku jaderné elektrárny Mochovce. Takzvaná horká hydrozkouška odhalila problémy v nastavení vzduchotechniky hermetické zóny, uvedla slovenská média s odkazem na zprávu úřadu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce.

Článek

Zmíněná hydrozkouška byla podle odborníků klíčová před spuštěním třetího bloku jaderné elektrárny do provozu. Kritériím nevyhověl test průtoku vody a zkouška záložních zdrojů energie. Společnost Slovenské elektrárny musí tyto nedostatky odstranit, aby mohl být třetí blok spuštěn do provozu.

„Úřad opakovaně vyjadřoval nespokojenost s velkým počtem nedodělků a nedostatků na třetím bloku,“ konstatují kontroloři. Ti připustili, že zmíněné nedostatky nejsou kritické, ale v případě, že by se projevily najednou, by mohly nastat problémy.

Zatím nesmí zavážet palivo

„Mohl by se projevit synergický efekt většího počtu zdánlivě nesouvisejících menších nedostatků, co by potenciálně mohlo způsobit komplikace při uvedení třetího bloku do provozu. Bez odstranění těchto nedostatků nedovolíme zavezení jaderného paliva do reaktoru,“ dodal úřad jaderného dozoru.

Třetí blok má být letos na podzim připraven na zavážení jaderného paliva a do provozu má být uveden v první polovině roku 2020. Čtvrtý blok by měl být uveden do provozu v roce 2021. Dostavba dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce si vyžádala náklady ve výši 5,7 miliardy eur (147 miliard korun). Obavy o bezpečnost Mochovců opakovaně vyjadřuje Rakousko.

Česko plánuje stavět nové jaderné bloky v Dukovanech, ty nedávno získaly předběžné povolení ministerstva životního prostředí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám