Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Inflaci umíme v případě potřeby zkrotit

Novinky, Vojtěch Benda, Jakub Matějů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době přibývají signály o rostoucím riziku globální inflace. Za prvé, temné inflační mraky se stahují nad cenami energií a komodit, které po dočasném zklidnění opět obnovily růst. Stále dochází k výpadkům dodávek čipů a dalších komponent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Jedna vzpříčená loď v Suezském průplavu, která na týden ochromila část světového obchodu, jen dokresluje situaci. Souhra těchto faktorů tlačí světové výrobní ceny k růstu, což se přelévá i do růstu domácích nákladů.

Za druhé, některým sektorům ekonomiky bylo znemožněno fyzicky fungovat kvůli vládním protipandemickým opatřením, nikoliv kvůli slabé poptávce. Příjmy i úspory by na to většinou byly, jak naznačuje i prudký nárůst míry úspor českých domácností na rekordních 23 %. Potvrzuje se, že covidová krize není ryze poptávková, a tudíž deflační, jak tomu bylo při poklesech ekonomiky v uplynulých desetiletích. Je totiž z velké části nabídková – omezeno je poskytování služeb, narušena je výroba a distribuce.

Hrozí tedy období dlouhodobě vyšší inflace i v České republice? Odpověď je jednoduchá a krátká: ne

Za třetí, vlády po celém světě zareagovaly rychlou a masivní podporou nejen zasažených sektorů, ale často i celkové poptávky. Rozpočtové balíky jsou v mnoha zemích historicky rekordní a opakované. Tomu odpovídají i astronomické veřejné deficity. To současně vytváří potenciální riziko vzniku inflace tažené poptávkou. A za čtvrté, některé velké centrální banky včetně amerického Fedu otevřeně přiznávají, že případnou vyšší inflaci budou po nějakou dobu tolerovat a se zpřísněním měnové politiky raději počkají.

Hrozí tedy období dlouhodobě vyšší inflace i v České republice? Odpověď je jednoduchá a krátká: ne. Případné globální inflační tlaky je Česká národní banka schopna kompenzovat a dosáhnout tak v horizontu svého cíle zhruba 1,5 roku nízké inflace na úrovni 2 %.

Inflace v EU zrychlila na 1,3 procenta. České zdražování je čtvrté nejrychlejší

Ekonomika

Nabízí se možnost tlumit zahraniční inflační tlaky do domácí ekonomiky přes zvyšování úrokových sazeb, které s sebou přináší posilování devizového kurzu koruny. ČNB má ve světě pověst tradiční a konzervativní centrální banky, pro niž je dvouprocentní inflační cíl tou hlavní a nejdůležitější metou.

Nedávným příkladem budiž období let 2018 a 2019, kdy bankovní rada sedmkrát rozhodla o zvýšení sazeb v reakci na postupně narůstající inflační tlaky, které byly výsledkem gradujícího přehřívání ekonomiky. Takovou kanonádu je ČNB schopna zopakovat, pokud bude třeba.

Zkrotit inflaci pomocí přísnější měnové politiky ČNB umí. Otázkou samozřejmě je, kdy na to přijde ten pravý čas

V době koronavirové krize ČNB nepřistoupila k použití dalších, méně standardních nástrojů, jako je kvantitativní uvolňování, tedy přímý nákup státních či firemních dluhopisů na trhu, nebo podpora poskytování úvěrů skrze dlouhodobé půjčky bankám. V tomto konzervativním přístupu je spíše výjimkou, a to nejen mezi centrálními bankami vyspělých zemí, ale i v regionu střední Evropy.

Polská centrální banka nakupuje státní dluh, maďarská kupuje vedle státního i firemní dluh a používá další nástroje na podporu úvěrování. Tyto nekonvenční nástroje lze vnímat jako boj s krizemi klasického typu, se kterými se pojí nízký růst cen i mezd.

Inflace zrychluje, pohání ji zdražující benzin

Ekonomika

ČNB k těmto nástrojům nesáhla. To jí dodává důvěryhodnost, která se odráží například ve stabilnějším kurzu koruny oproti měnám středoevropských sousedů. Koruna je vůči euru již na předcovidových hodnotách, zatímco polský zlotý i maďarský forint zůstávají výrazně slabší.

Zkrotit inflaci pomocí přísnější měnové politiky ČNB umí. Otázkou samozřejmě je, kdy na to přijde ten pravý čas. Dokud je část ekonomiky uzavřena a celé sektory bojují o bytí či nebytí, je růst sazeb předčasný. Až ale nebude hrozit další vlna nákaz a návrat k uzavírání služeb a zároveň uvidíme zřetelné signály návratu ekonomiky k udržitelnému růstu i po očištění o covidové výkyvy, potom by postupnému návratu měnové politiky k neutrálnímu působení nemělo nic stát v cestě.

Vojtěch Benda je člen bankovní rady ČNB, Jakub Matějů je poradce rady.

Reklama

Související články

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Inflace v eurozóně na začátku roku výrazně zrychlila. Zatímco ještě v prosinci činila meziroční změna spotřebitelských cen -0,3 procenta (šlo tedy o deflaci),...

Výběr článků

Načítám