Hlavní obsah

Inflace zrychluje, pohání ji zdražující benzin

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu meziročně o 2,3 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v únoru. Vyplývá to z dat o inflaci, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti únoru potom spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta. Na růstu se podepsal především vývoj cen pohonných hmot.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Největší podíl na tomto vývoji měl růst cen pohonných hmot. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 30,47 Kč/l a jednalo se o nejvyšší hodnotu od loňského února. Průměrná cena motorové nafty pak byla 29,14 Kč/l a šlo o nejvyšší cenu od loňského března,“ konstatovala Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny alkoholu a tabáku vzrostly oproti únoru o 2,5 procenta. O 0,6 procenta se zvýšily také ceny oblečení a o 1,1 procenta za měsíc zdražily boty.

Naopak oproti únoru zlevnilo zboží a služby pro běžnou údržbu domácnosti, a to o 1,8 procenta. Ceny zeleniny meziměsíčně klesly o 3,9 procenta, z toho brambory zlevnily dokonce o 10,3 procenta.

Inflace v EU zrychlila na 1,3 procenta. České zdražování je čtvrté nejrychlejší

Ekonomika

Ceny zboží se tak celkem mezi únorem a březnem zvýšily o 0,4 procenta, zatímco ceny služeb klesly o 0,3 procenta. Sektor služeb je přitom více než rok výrazně postižen restriktivními opatřeními proti šíření nemoci covid-19.

V meziročním srovnání rapidně klesly ceny vepřového masa, a sice o 11,3 procenta. Toto zlevňování přitom zrychluje, protože ještě v únoru činil meziroční pokles jen 9,5 procenta.

Ceny zeleniny klesly i meziročně, a to o 6,2 procenta. Samotné brambory za rok zlevnily dokonce o 29 procent. Ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

Tabákové výrobky oproti loňskému březnu zdražily o 17,5 procenta. Ceny aut meziročně vzrostly o 9,3 procenta. Finanční služby jsou oproti stejnému měsíci loňského roku o 8,5 procenta dražší.

„Ceny se začínají pomalu zvyšovat. Už letos můžeme očekávat jejich strmější růst. Dá se předpokládat, že inflace se už v létě bude pohybovat okolo tří procent,” domnívá se ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

Inflace v únoru zpomalila

Ekonomika

„Pokud lidé dostanou prostor utrácet, tak toho využijí také obchodníci, kteří skokově navýší ceny, aby dohnali své ztráty, a to se projeví ve zrychlené inflaci,” dodala.

„V prvním čtvrtletí prudce vzrostla cena ropy, což se bude i v dalších měsících promítat do meziročně vyšších cen v oddílu doprava. Dále zdražovat budou ještě i tabákové výrobky. Mírný růst cen očekávám v případě potravin,” připomněl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Česká národní banka (ČNB) si stanovila si inflační cíl dvě procenta. Zároveň existuje takzvané toleranční pásmo od jednoho do tří procent, v němž se centrální banka snaží meziroční inflaci udržet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám