Hlavní obsah

Jižní Dakota je nenápadný daňový ráj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Dakotu až dosud svět vnímal jako řídce osídlený americký stát, který přitahoval pozornost hlavně díky národnímu památníku Mount Rushmore zobrazujícímu hlavy čtyř významných prezidentů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mount Rushmore s vytesanými potréty amerických prezidentů

Článek

Kauza Pandora Papers ji ale podle listu The Washington Post vykresluje v naprosto jiném světle – jako oblíbený daňový ráj srovnatelný s těmi v Karibiku.

V offshorových fondech se sídlem v Jižní Dakotě je nyní podle zjištění investigativních novinářů majetek na téměř 360 miliard dolarů (7,8 bilionu Kč). Důvody jsou podle listu celkem prosté.

Mezi přistiženými v Pandora Papers je 565 Izraelců

Zahraniční

Jižní Dakota je typickým americkým státem s nízkými daněmi. Podobně jako Aljaš­-ka, Florida, Nevada, Texas, Washington či Wyoming nemá žádnou daň z příjmu fyzických osob. Navíc nevybírá žádnou dědickou daň ani daň z kapitálových zisků.

Federálové se dívají hlavně ven

Tento velmi tolerantní přístup se pojí s přísným utajováním informací o vlastnících. V důsledku toho je velmi obtížné zjistit, kdo sem svůj majetek „odklonil“.

Podle The Washington Post se v USA snažila Jižní Dakotu napodobit celá řada států. New Hempshire a Tennessee se vydaly do boje se zákonem, který umožňuje danit pouze výnosy z úroků a dividend svých rezidentů získané z finančních investic.

Trik čínských firem, jak získat peníze na mezinárodních trzích, ohrožuje investory

Svět

Pro Američany toužící po výhodě offshorových firem má Jižní Dakota podle WP navíc ještě jednu výhodu. „Federálové rozhodně chtějí vědět, co posíláte do Švýcarska, ale moc se nezajímají, co si ,zaparkujete‘ doma,“ vysvětluje list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám