Hlavní obsah

Jednodenní dálniční známka bude pro země povinností, uvádí nová směrnice EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé přání některých řidičů se brzy nejspíš splní. Dálniční známku si v Evropské unii bude možno zakoupit na jeden den v jakékoli členské zemi. Minulý týden to schválil Evropský parlament (EP) v rámci nových pravidel ohledně poplatků pro nákladní auta. Pro členské země pak bude povinností jednodenní známku řidičům nabízet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jsem velice rád, že jsme dosáhli zavedení jednodenní dálniční známky pro všechna vozidla v provozu, která cestujícím v tranzitu umožní zaplatit za cestu spravedlivou cenu,“ uvedl minulý týden ve čtvrtek po schválení nové směrnice zpravodaj EP Giuseppe Ferrandino.

Novinku jistě ocení čeští řidiči, kteří cestují autem na dovolenou k moři a přejíždějí přes zahraniční země, na což jim jednodenní dálniční známka postačí. Ke změně ale nedojde okamžitě, členské státy na ni mají dva roky.

V Česku jsou řidičům k dispozici tři typy e-vinět: desetidenní, 30denní a roční. Kdy přesně by mohla být dostupná jednodenní dálniční známka, zatím není jasné.

Statisícům řidičů skončí platnost dálniční známky

Domácí

Ministerstvo dopravy na dotaz Novinek odpovědělo, že směrnice ještě není publikovaná ve věstníku EU, a tak ji nebude komentovat s tím, že předpis se ještě může na poslední chvíli změnit.

V rámci směrnice dále došlo k několika dalším změnám, jež se týkají hlavně nákladních vozidel.

Ta mají místo poplatků založených na čase nově platit poplatky založené na ujeté vzdálenosti. Cílem je spravedlivější dodržování zásady, že platit bude ten, kdo ovzduší skutečně pravidelně znečišťuje.

Odměňováni by pak měli být ti, kdo jezdí s ekologicky šetrnějšími vozy. Od roku 2026 budou totiž země EU muset stanovit různé sazby silničních poplatků, které se budou lišit podle množství vyprodukovaných emisí CO2.

Reklama

Výběr článků

Načítám