Hlavní obsah

Statisícům řidičů skončí platnost dálniční známky

V následujících dnech, na přelomu ledna a února, skončí značnému počtu řidičů platnost elektronické roční dálniční známky, upozornil státní podnik Cendis. Řidiči si mohou zkontrolovat, dokdy jejich kupon platí, či si zakoupit nový na www.edalnice.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Loni jsme v prvních měsících prodali přes 2,5 milionu e-známek a podobné množství očekáváme i letos. Technicky jsme na to připraveni,“ řekl ředitel Cendis Jan Paroubek. Za jízdu bez platné známky hrozí na místě pokuta až 5000 korun, ve správním řízení až 20 tisíc.

Motoristům, kteří si loni kupovali známku, přijde na mobil SMS s upozorněním, že jim brzy platnost kuponu vyprší. Zpráva ale nerozlišuje, zda si dotyčný už stačil pořídit novou známku.

EU sjednotí pravidla poplatků za použití silnic, zavede i jednodenní dálniční známku

AutoMoto

Ceny se ani po loňsku nezměnily, roční známka stojí 1500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun. Pro auta jezdící na zemní plyn nebo biometan jsou zvýhodněné eko známky za polovinu. Dálniční známku nemusí mít elektromobily ani auta přepravující držitele průkazu ZTP.

Známka má klouzavou platnost, tzn., že platí od chvíle, kterou určí uživatel. Roční kupon tak může platit 365 dní např. od 1. března nebo jiného data, podle libosti majitele.

Kupka: Omezíme slevy na jízdném

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám