Hlavní obsah

Itálie se zlobí na agentury, na sníženém ratingu tratila přes tři bilióny

Řím

Snižováním úvěrových ratingů Itálii ze strany agentur Moody’s, Standard & Poor’s (S&P) a Fitch v letech 2011 a 2012 se začal zabývat tamní účetní dvůr. Podle vyšetřovatelů byly tyto kroky neoprávněné a Itálii stály přes 117 miliard eur, což v přepočtu dělá více než 3,2 biliónu korun, uvedla agentura Reuters.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Fitch je jednou z velkých mezinárodních ratingových agentur.

Článek

Mluvčí S označil obvinění týkající se snižování ratingů Itálie v době vrcholící dluhové krize v eurozóně za „nesmyslná a naprosto neopodstatněná“. Podobně se vyjádřila rovněž Moody’s.

Podle listu Financial Times vyšetřovatelé například kritizují, že agentury při snižování ratingů nevzaly v potaz bohatou kulturní historii Itálie. „S u svých ratingů nikdy nepoukázala na italskou historii, umění a krajinu, což jsou všeobecně uznávané základy hospodářské síly Itálie,“ citoval list z dopisu, který od vyšetřovatelů obdržela S.

Ratingové agentury Moody’s, S a Fitch se po vypuknutí finanční krize staly terčem kritiky kvůli vysokému hodnocení finančních produktů, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V Evropě pak byly kritizovány za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižovaly hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených evropských zemí.

Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) v prosinci uvedl, že agenturám Moody’s, S a Fitch hrozí pokuta, protože nedokázaly odstranit nedostatky ve svých praktikách. Úvěrové ratingy jsou klíčovou součástí finančního systému, protože slouží investorům k posouzení rizikovosti jejich investic. Finanční krize však vyvolala obavy, že trh se na hodnocení ratingových agentur až příliš spoléhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám