Hlavní obsah

Inflace v únoru zpomalila

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly meziročně o 2,1 procenta. Meziroční inflace tak mírně zpomalila. Oproti lednu ceny vzrostly o 0,2 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Pokles inflace není překvapivý v době, kdy můžeme měřit jen zlomek cen v ekonomice, když velká část položek spotřebního koše se nyní nesmí prodávat. Po jarním lockdownu jsme sledovali skokový nárůst cen u služeb do té doby zakázaných, například v kadeřnictvích. To se může zopakovat,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Největší vliv na (meziměsíční) vývoj měly položky v oddíle doprava,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Stály za tím především rostoucí ceny pohonných hmot o 1,7 procenta a automobilů o 0,9 procenta.

Z potravin se meziměsíčně zvýšily především ceny zeleniny o 5,2 procenta. Z toho ceny brambor vzrostly o 8,4 procenta. Ceny ovoce meziměsíčně stouply o 4 procenta.

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Ekonomika

„Na (meziročním) zpomalení se nejvíce podílely položky v oddíle odívání a obuv a v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti,“ dodala Šedivá.

Obuv a oděvy zdražily meziročně o 2,4 procenta, ještě v lednu jejich meziroční zdražování činilo 4,2 procenta.

Zmírnil růst cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost, zatímco ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti dokonce meziročně poklesly.

Průměrná inflace za posledních 12 měsíců vychází na 2,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny v lednu vzrostly o 1,3 procenta

Spotřebitelské ceny v lednu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 1,3 procenta. Meziroční spotřebitelská inflace však byla o 0,1 procentního bodu nižší...

Výběr článků

Načítám