Hlavní obsah

Nejvyšší inflace za osm let. Ceny loni vzrostly o 3,2 procenta

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná míra inflace za celý rok 2020 byla 3,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o nejvyšší inflaci od roku 2012. V samotném prosinci ceny meziměsíčně o 0,2 klesly, oproti minulému prosinci potom byly o 2,3 procenta vyšší.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Průměrná míra inflace v roce 2020 činila 3,2 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v roce 2019,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Zboží úhrnem i ceny služeb vzrostly loni shodně o 3,2 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák a ceny bydlení,“ dodala.

Ceny zeleniny přešly v prosinci z listopadového meziročního růstu o 6,8 procenta v pokles o 7,2 procenta v prosinci. Ceny vepřového masa byly o 6,8 procenta nižší než v prosinci 2019. Vejce byla o 5,2 procenta levnější než před rokem.

Pořád se zdražuje, letošní inflace bude nejvyšší za osm let

Ekonomika

„Ceny potravin se chovají jinak než za jarního lockdownu ze dvou důvodů. Prvním je, že tehdy jsme byli před sklizněmi, nyní je po sklizních,“ konstatoval hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„A také se podařilo lépe vyřešit změny v logistice, když najednou musíme tok potravin k finálním spotřebitelům přesměrovat z restaurací a jídelen do těch obchodů, které mohou mít otevřeno. Zvládnutá logistika se tak také promítla do snížení cen potravin,“ dodal.

Zpomalil také růst cen bydlení. Elektřina byla meziročně dražší o 2,5 procenta, ještě v listopadu šlo o 3,3 procenta. Naopak zrychluje meziroční zdražování lihovin – z 3,3 na 5,4 procenta – a tabáku z 14,8 na 16,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám