Hlavní obsah

Havlíček: Vody pro provoz Dukovan je dost. I tak s ní ale budou šetřit

Právo, Jana Pechová

Chladicí vody na zabezpečení provozu Jaderné elektrárny Dukovany (EDU) po dostavbě pátého bloku je dost i ve stávajícím stavu, elektrárna navíc připravuje také úsporné projekty. Při návštěvě v elektrárně to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr průmyslu za ANO Karel Havlíček vystoupil na tiskové konferenci 11. února 2020 v Jaderné elektrárně Dukovany.

Článek

Havlíček potvrdil, že stát s dostavbou EDU počítá, připravuje se „technický jízdní řád“. Ministr zopakoval, že v následujících letech se souběžně bude prodlužovat životnost stávajících čtyř bloků na 60 let, ve světě standardních. S jejich odstavováním by se  tedy mělo začít až v roce 2047, po deseti letech paralelní činnosti stávajících bloků a nového pátého bloku.

V Dukovanech začala odstávka třetího výrobního bloku

Ekonomika

Podle Havlíčka bude pro ochlazení plného výkonu pěti dukovanských bloků stanoveného na 3250 MW stávající soustava nádrží postačovat. V současné době je k dispozici v přehradě Dalešice 150 milionů kubíků vody, elektrárna z nich ročně odčerpá 55 milionů a 22 milionů kubíků vrací zpět do řeky. Zbytek se spotřebuje, většinou odpaří.

Jak uvedl ředitel divize jaderné energetiky ČEZ Bohdan Zronek, elektrárna také připravuje dva projekty, které by měly spotřebu vody významně snížit. První se týká snížení množství usazenin v chladicích věžích, druhý předčišťování vody. Odhadovaná úspora vody se pohybuje mezi 10 a 16 miliony kubíků ročně.

ČEZ podle Havlíčka zvažuje, že v severních Čechách postaví továrnu na lithiové baterie

Ekonomika

Do konce letošního roku by měla být hotova projektová příprava. „Důvodem je nejen snížit množství spotřebovávané vody v závislosti na rozmarech počasí, ale i ekonomický efekt. Za vodu čerpanou z řeky platíme,“ připomněl Zronek.

Havlíček v rámci návštěvy také zopakoval, že výstavba nového bloku Dukovan by měla začít v roce 2029 až 30, do té doby by měly být perfektně připraveny veškeré komunikace.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr průmyslu za ANO Karel Havlíček (vlevo) a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš vystoupili na tiskové konferenci 11. února 2020 v Jaderné elektrárně Dukovany.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš zmínil, že dodavatel by měl být vybrán do konce roku 2022, vyhlášení soutěže se očekává letos v prosinci. Do roku 2029 by měla být stavba povolena, spuštění se předpokládá v roce 2036.

Reklama

Výběr článků

Načítám