Hlavní obsah

Gazprom pozastavuje dodávky plynu přes Turecko

Ruský Gaprom oznámil, že od úterý na týden pozastavuje dodávky plynu před plynovod TurkStream. Gazprom odůvodnil týdenní odstávku potřebnou údržbou plynovodu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle webu index.hu Gazprom ročně přepraví přes TurkStream 31,5 miliardy metrů krychlových plynu. Polovinu z tohoto množství využívá Turecko a druhá polovina směřuje do Řecka, Severní Makedonie, Rumunska, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Maďarska.

Gazprom tvrdí, že všechny partnery o odstávce plynovodu TurkStream předem informoval. Podle odborníků může týdenní odstávka plynovodu způsobit další zvýšení ceny plynu, protože přes TurkStream přichází do Evropy asi osmina všech dodávek této komodity.

Rusko přiškrcuje Evropě dodávky plynu

Ekonomika

Dodávky ruského plynu do Evropy klesají už několik dní i v ostatních plynovodech. O polovinu nižší dodávky hlásí například Slovensko. Státní firma Slovenský plynárenský průmysl (SPP) zdůraznila, že snížení dodávek neovlivní její zákazníky.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita SaS) před časem oznámil, že díky novým kontraktům s Norskem na dodávky zemního plynu Slovensko snižuje závislost na dodávkách z Ruska o 65 procent. Slovensko si zajistilo rovněž dodávky zkapalněného plynu LNG přes Chorvatsko.

Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy mírně vzrostly, tvrdí Gazprom

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám