Hlavní obsah

FNM má sedm předběžných nabídek na Unipetrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí vypršela lhůta pro podání předběžných nabídek o státní podíl v petrochemickém holdingu Unipetrol. Fond národního majetku, který 63 procent akcií drží, do této doby obdržel sedm nabídek, které se týkají i vybraných aktiv České konsolidační agentury týkající se skupiny Unipetrol.

Foto: PČR

areál bývalých kasáren

Článek

"V nejbližších dnech se sejde meziresortní komise, která na základě doporučení poradců sestaví seznam zájemců," informovala Novinky tisková mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová. Tito zájemci pak podle ní postoupí do dalšího kola výběrového řízení a bude jim umožněno provést hloubkovou kontrolu ve společnosti. Poradci v tomto případě jsou firmy McKinsey, WestLB a EEIP.

Vítězná nabídka na konci března

Na výsledcích hloubkové kontroly pak budou uchazečí v druhé polovině března podávat závazné nabídky. "Vítězného zájemce, příp. konsorcium, by měla Komise vládě doporučit do konce března letošního roku," dodala Krainová.

Ekonomové podle ČTK odhadují, že by stát mohl z prodeje 63 procent akcií holdingu získat až 15 miliard korun. Z toho čtyři až 4,5 miliardy bude zřejmě hodnota pohledávek za dceřinými firmami holdingu. Podle analytika společnosti Atlantik FT Romana Cenka bude dokončení privatizace Unipetrolu pro chemický průmysl letos významnější událostí než vstup České republiky do Evropské unie.

Posílení na burze

Akcie Unipetrolu v pondělí na pražské burze posílily na nejvyšší hodnotu za téměř čtyři a půl roku obchodování. Investoři podle obchodníků nakupovali titul s přesvědčením, že prodej státního podílu bude výhodný a oni vydělají na následném odkupu akcií. V něm by menšinoví vlastníci mohli dostat kolem 80 korun na akcii. Unipetrol zpevnil o 1,98 procenta na 72,25 Kč.  [burzovní komentář 12.1.]

Reklama

Související články

Unipetrol chce zatím šest firem

Do soutěže o koupi státního podílu v chemickém holdingu Unipetrol se do středy přihlásilo šest firem, řekl to místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta....

Výběr článků

Načítám