Hlavní obsah

Unipetrol chce zatím šest firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do soutěže o koupi státního podílu v chemickém holdingu Unipetrol se do středy přihlásilo šest firem, řekl to místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta. Předběžný zájem oznámila maďarská ropná a plynárenská skupina MOL. O účast v soutěži se společně s českým Agrofertem přihlásila i polská ropná skupina PKN Orlen.

Foto: Petr Hasal

Cesta kolem světa

Článek

Maďarská společnost BorsodChem vyjádřila na začátku listopadu zájem o dceřinou firmu Spolana. Kuta dodal, že termín pro podání předběžných nabídek se posunul na 12. ledna z původního 20. prosince. Podle mluvčí FNM Petry Krainové to je kvůli tomu, aby investoři měli co nejmenší omezení.

Šéf holdingu Agrofert Andrej Babiš potvrdil dohodu s polskou ropnou skupinou PKN Orlen na podání společné nabídky. O jaké firmy chemického holdingu by Agrofert měl zájem, ale Babiš prozatím odmítl komentovat. Podle některých analytiků má zřejmě zájem o Chemopetrol, ale i Kaučuk a Spolanu, tedy o podniky, které jsou významnými dodavateli Agrofertu.

K nejdůležitějším firmám holdingu Unipetrol dále patří Česká rafinérská, Benzina a Paramo. Celá skupina minulý rok zakončila ziskem 635 miliónů korun při tržbách kolem 60 miliard korun.

Agrofert zvítězil v privatizaci Unipetrolu v loňském roce. Prodej ale nakonec loni v září zkrachoval, protože firma odmítla zaplatit cenu 361 miliónů eur (11,5 miliardy Kč) a požádala o změnu podmínek. Oblast chemie patří vedle zemědělství a potravinářství ke strategickým zájmům Agrofertu.

Předběžný zájem o Unipetrol dnes vyjádřila také maďarská ropná a plynárenská skupina MOL. Obě firmy, MOL a PKN Orlen, dnes také podepsaly předběžnou dohodu o budoucí fúzi. Tou by vznikl největší zpracovatel ropy ve střední Evropě.

Zisk z privatizace až 15 mld. Kč

Podle analytika společnosti Atlantik FT Romana Cenka by stát z privatizace mohl celkem získat částku do 15 miliard korun. Z toho čtyři až 4,5 miliardy korun bude zřejmě hodnota pohledávek za dceřinými firmami. Zahrnutí pohledávek do privatizačního procesu hodnotí ekonomové pozitivně. "Z pohledu státu je to výhodné a správné. Z pohledu minoritních akcionářů spekulujících na odkup bych to ale hodnotil opačně," řekl Cenek.

Analytik HVB Bank Michal Řízek očekává, že by se cena za odkup akcie Unipetrolu mohla pohybovat kolem 60 až 70 korun. Aktuální cena na burze činí 57 korun. V případě, že nabídka na koupi holdingu přesáhne 11 miliard korun, dostala by se podle Cenka cena na 96 korun za akcii.

"Pokud nabídka přesáhne 11 miliard korun za akcie bez pohledávek, hodnotil bych privatizaci jako celkem úspěšnou," poznamenal Cenek. Při malém zájmu je ale možné, že se nabídky budou pohybovat pod úrovní deseti miliard korun, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám