Hlavní obsah

Polská PKN jde do soutěže o Unipetrol bez MOL a Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská rafinérská skupina PKN Orlen předložila samostatnou nabídku na koupi českého petrochemického holdingu Unipetrol. Nešla tak do tendru společně s maďarskou skupinou MOL ani s českým Agrofertem, řekl v pondělí agentuře Reuters mluvčí PKN Krzysztof Mikolajczyk.

Foto: Zdroj: KD AKORD !!!, Ostrava- JIH
Článek

Mluvčí vysvětlil, že PKN po víkendových jednáních s MOL a Agrofertem zaslala do soutěže o Unipetrol dopis s vyjádřením zájmu o samostatnou účast v této privatizaci. Dodal však, že její rozhodnutí o samostatné účasti v tendru na Unipetrol nebude mít vliv na rozhovory, které nyní PKN vede s MOL o těsné spolupráci v regionu.

"Předkládáme nabídku (na Unipetrol) sami. To však nebrání našim jednáním s MOL," řekl Mikolajczyk.

Bude 2. pokus úspěšnější?

Fond národního majetku ČR tento měsíc vyzval investory k účasti na privatizaci 63 prodeje státních akcií Unipetrolu. Po 20. listopadu obdrží vybraní zájemci z předběžného kola dokumenty a zaplatí registrační poplatek. FNM pak rozhodne, kdo postoupí do dalšího kola. Nového vlastníka by měla vláda vybrat do března 2004.

Minulý týden Varšava naznačila, že předběžná dohoda o spolupráci PKN a MOL bude uzavřena ještě letos. Očekává se, že maďarská a polská vláda postupně své největší ropné firmy spojí. Vznikl by tak největší zpracovatel ropy ve střední Evropě.

První pokus o privatizaci státního podílu v Unipetrolu zkrachoval loni v září. Vítěz soutěže Agrofert Holding tehdy odmítl zaplatit 361 milionů eur a požádal o změnu podmínek a ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám