Hlavní obsah

Fiat Chrysler kvůli emisím vyšetřují i další americké úřady

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler (FCA) má v USA kvůli manipulacím s měřením emisí kromě ministerstva spravedlnosti problémy i s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na výroční zprávu FCA.

Foto: FCA

Skupina Fiat Chrysler má v USA kvůli manipulacím s měřením emisí kromě ministerstva spravedlnosti problémy i s dalšími tamními úřady.

Článek

Od ledna, kdy kauza vypukla, automobilka obdržela četné dotazy, obsílky a žádosti o informace od amerických úřadů. Mimo jiné od ministerstva spravedlnosti, Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a jednotlivých států USA.

Agentura pro životní prostředí (EPA) automobilce v lednu hrozila pokutou 44 539 dolarů (1,13 miliónu korun) za každý vůz, kterého se skandál týká.

Vzhledem k tomu, že FCA se měl dopouštět manipulace s měřením emisí pomocí speciálního softwaru u 104 tisíc vozů s dieselovým motorem, jednalo by se v přepočtu o 4,63 miliardy dolarů (zhruba 118 miliard korun). [celá zpráva]

Pod americkou divizi Fiat Chrysler spadají značky Chrysler, Dodge, Jeep, Ram a Mopa. Obvinění se týkají modelů Jeep Grand Cherokee a Ram 1500.

Volkswagen přišlo vyrovnání na 111 miliard

Již v září 2015 vypukla emisní aféra Volkswagenu, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházely měření emisí. [celá zpráva]

V rámci Volkswagen letos v lednu přiznal vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva. Za urovnání právního sporu by měl koncern Američanům zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám