Hlavní obsah

Evropská komise má spadeno na elektronické cigarety

Novinky, bož, tov

EU zatím nezakázala elektronické cigarety, nicméně jde o relativně nový produkt, jehož dlouhodobé dopady na veřejné zdraví zatím nejsou známy. V rozhovoru pro Euractiv to uvedl eurokomisař pro oblast zdravotnictví Vytenis Andriukatis. Směrnice o tabákových výrobcích podle něj část elektronických cigaret zahrnuje mezi tabákové výrobky. Částečně se jich dotkne i český protikuřáckých zákon, který začne platit 31. května.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle nového protikuřáckého zákona, který vejde v platnost ve středu, bude v restauračních zařízeních i nadále možné kouřit elektronické cigarety.

Článek

„Elektronické cigarety jsou relativně nové a jejich dlouhodobé dopady na veřejné zdraví zatím nejsou známy,“ prohlásil eurokomisař Andriukatis.

„Směrnice o tabákových výrobcích pokrývá pouze ty elektronické cigarety, které obsahují nikotin, avšak věříme, že je vhodné, aby směrnice obsahovala i pravidla ohledně kvality a bezpečnostní požadavky, stejně jako na balení a označování elektronických cigaret,“ dodal.

Některé náplně do elektronických cigarety využívají nikotinu, neobsahují však tabák. Nesouhlas s komisařovými výroky vyjádřilo Centrum pro spotřebitelskou volbu (CCC).

Alternativa vůči tabáku

„Zatím nejsou žádná data, která by ukazovala, že by lidé přestávali kouřit na základě zavedení varovných obrázků nebo jednobarevných krabiček, které se objevily v Austrálii a Francii. Nicméně pokud jde o elektronické cigarety, máme k dispozici zřetelné množství dat,“ reagoval na rozhovor manažer CCC pro evropské záležitosti Luca Bertoletti.

„Spotřebitelé věří, že elektronické cigarety vznikly jako životaschopná alternativa vůči tabáku a že vlády by neměly omezovat jejich používání,“ domnívá se Bertoletti. „Zacházet s technologií elektronických cigaret jako s tabákem je nejen chybné, ale rovněž odporuje spotřebitelské volbě a možnostem spotřebitelů skončit s kouřením,“ zdůraznil.

E-shopy prodávající tabák a elektronické cigarety se také nově musí zaregistrovat u ministerstva zdravotnictví
Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI

Před regulacemi elektronických cigaret v rozhovoru pro Novinky varoval i PR ředitel CCC Yaël Ossowski. [celá zpráva]

Elektronické cigarety zakázány v 11 zemích EU

Jedenáct zemí v tuto chvíli zakazuje používání elektronických cigaret na všech místech, kde platí zákaz kouření. Nejnověji se k nim přidaly Finsko, Lucembursko, MaďarskoPolsko.

Řecko, Slovinsko, Rumunsko, Lotyšsko a Maďarsko nově zavedly nové spotřební daně na náplň do elektronických cigaret. Nejvyšší daň z těchto výrobků platí Portugalci, nejnižší Lotyši. Vyplynulo to z květnového Indexu pečovatelského státu (Nanny State Index). [celá zpráva]

ČOI bude kontrolovat prodej v e-shopech

Podle nového protikuřáckého zákona, který vejde v platnost příští týden ve středu, bude v restauračních zařízeních i nadále možné kouřit elektronické cigarety. Jistá omezení se však těchto produktů přece jen dotknou. Užívání elektronických cigaret bude zakázáno na všech ostatních místech, kde zákon zakazuje kouření, například na zastávkách veřejné dopravy, v nemocnicích, školách, na dětských hřištích, ve sportovních halách, v nákupních centrech či divadlech.

Zákon navíc uvádí, že prodej tabákových výrobků, elektronických cigaret a alkoholu prostřednictvím internetu je možný pouze v případě, když je vyloučen jejich prodej lidem mladším 18 let. Navíc budou elektronické zakázán

Česká obchodní inspekce (ČOI) proto bude od konce měsíce kontrolovat prodej tohoto zboží z e-shopů. [celá zpráva] „Dosud jsme to v kompetenci neměli, od 31. května to začneme dělat,” potvrdil Novinkám mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

„E-shopy prodávající tabák a elektronické cigarety se také nově musí zaregistrovat u ministerstva zdravotnictví. Pokud bude obchod prodávat bez registrace, hrozí mu pokuta až 800 tisíc korun,” dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám