Hlavní obsah

Česko je nejsvobodnější zemí EU, tvrdí ekonomický institut. Protikuřácký zákon to může změnit

Novinky, Bohumír Žídek

Česko je nejsvobodnější zemí v Evropské unii, pokud jde o svobodu životního stylu. Vyplynulo to z žebříčku Nanny State Index (Indikátor pečovatelského státu), který sestavuje organizace Epicenter ve spolupráci s londýnským Institutem pro ekonomické záležitosti. Nejvíce stát přebírá rozhodování za své občany ve Finsku. Následují Velká Británie a Irsko.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

České hospody platí v EU za oázy svobody, vyplývá z žebříčku. (ilustrační snímek)

Článek

Žebříček uděluje body podle toho, jak země regulují elektronické cigarety, tabákové výrobky, potraviny (některé země například uvalují daně na nezdravé jídlo) a alkohol. V čele žebříčku se umisťují země, které svým občanům věří nejméně a autoři je označují jako nejméně svobodné.

Na opačném pólu se umístila Česká republika, která obdržela jen 11,5 bodu a autoři ji označují jako nejsvobodnější zemi podle zvolených kritérií.

„Jeden z pilířů české tolerance však brzy padne,” uvádí studie. „V době psaní se majitelé barů a restaurací mohou rozhodnout, zda povolí kouření,” napsali autoři s upozorněním, že 31. května vejde v platnost zákaz kouření v restauračních zařízeních.

„Takzvaný Nanny State Index vyhodnocuje Česko jako 'oázu svobody v EU', jelikož lidé mohou celkem svobodně konzumovat alkoholické nápoje, a to zpravidla i ve venkovním prostředí,” konstatoval pro Novinky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Přestože jsme stále nejméně omezováni z celé EU, oproti loňskému roku jsme si pohoršili. Je důležité si uvědomit, že tato omezení se jen výjimečně podaří zpětně zrušit. Jakmile se jednou zavedou, nikdo se jich nezbaví, i kdyby se ukázalo, že byla zbytečná. O to širší debaty by se měly o těchto opatřeních vést,“ dodal k tomu ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Tento trend pozoruje i Kovanda. „Bohužel, politici současné vládní koalice činí mnoho pro to, aby Čechům tuto míru svobody, v kontextu EU vůbec nejvyšší, okleštili. Snaží se být 'evropští', ale přitom často jen podléhají vlivu mocných zájmových skupin, jejichž lobbisté stále patrněji ovládají nejen bruselské, ale bohužel i pražské politické kuloáry,” uvedl.

Podle Stroukala navíc stát ke svým občanům přistupuje nekonzistentně. „Na jedné straně se politici rádi zaklínají mocí, kterou jim svěřil moudrý a bezchybný lid, na stranu druhou lidem nevěří, že by bez nátlaku poslali své děti do školy a neupili se k smrti,“ řekl Novinkám.

Finsko v čele žebříčku jakožto nejméně svobodná země podle vybraných kritérií obdrželo 51,6 bodu ze sta. Velká Británie skončila na druhém místě s poměrně výrazným odstupem, když si připsala 37,4 bodu. Třetí Irsko autoři ohodnotili 36,5 bodu.

I když by se mohlo zdát, že je střední Evropa v čele s Českem ostrovem svobody v EU, není tomu tak. Na čtvrtém místě se totiž umístilo Maďarsko s 33,7 bodu, Polsko skončilo deváté s 27 body. Naopak jako poměrně svobodné vyšlo z žebříčku Rakousko (23. místo) s 17,5 bodu.

Nejsvobodnější Česko obdrželo 11,5 bodu, Německo 15,9 bodu a Slovensko 16,2 bodu.

Zpráva o stavu regulací ve státech EU

Jedenáct zemí v tuto chvíli zakazuje používání elektronických cigaret na všech místech, kde platí zákaz kouření. Nejnověji se k nim přidaly Finsko, Lucembursko, Maďarsko a Polsko.

Řecko, Slovinsko, Rumunsko, Lotyšsko a Maďarsko zavedly nové spotřební daně na náplň do elektronických cigaret. Nejvyšší daň z těchto výrobků platí Portugalci, nejnižší Lotyši.

Některé země však přistoupily i k liberalizaci. Finsko, které z žebříčku vyšlo jako naprosto přeregulované, v lednu 2017 zrušilo daň uvalenou na sladkosti, čokoládu a zmrzlinu. Kromě toho vláda v tuto chvíli uvažuje o uvolnění velmi restriktivních protialkoholových zákonů.

Na Slovensku si cyklisté nově mohou dát před cestou jedno pivo. V Bulharsku díky intervenci ministra financí neprošla navrhovaná daň na rychlé občerstvení a energetické nápoje.

Autoři rovněž zmiňují výroky českého ministra financí, že uvažuje o snížení DPH na točené pivo.

Anketa

Připadáte si svobodně?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 5606 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám