Hlavní obsah

Evropská komise chce kvůli praní špinavých peněz omezit platby v hotovosti

Novinky, Bohumír Žídek

Evropská komise (EK) by v rámci boje proti praní špinavých peněz mohla sáhnout ke sjednocení limitu pro platby v hotovosti. Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to vyplývá z dokumentu z pátečního jednání evropských úředníků, který má deník k dispozici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Komise by měla ještě v první polovině letošního roku představit návrhy pro zpřísnění pravidel pro boj s praním špinavých peněz. Dokument tvrdí, že hotovost při praní špinavých peněz pro zločince zůstává i nadále „nástrojem první volby“.

ECB chce vlastní digitální měnu, zintenzivňuje práci na konkurenci bitcoinu

Internet a PC

V tuto chvíli se horní hranice pro platby v hotovosti v evropské sedmadvacítce liší. Nejpřísnější jsou pravidla v Řecku, kde nejsou možné platby v hotovosti nad 500 eur (13 tisíc korun).

Naopak nejvyšší limit mají Chorvati, a sice 15 tisíc eur (390 tisíc korun). V Česku činí horní hranice pro platby v hotovosti 270 tisíc korun a je tak po Chorvatsku druhá nejvyšší.

Devět členských států EU potom k nelibosti EK limit pro platbu v hotovosti vůbec nemá. Jedná se o Estonsko, Finsko, Irsko, Kypr, Lucembursko, Maltu, Německo, Rakousko a Švédsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám