Hlavní obsah

ECB chce vlastní digitální měnu, zintenzivňuje práci na konkurenci bitcoinu

Frankfurt

Evropská centrální banka (ECB) zintenzivňuje práci na digitálním euru. Cílem je, aby byla připravena na vydání digitální měny, pokud by to bylo potřeba. Digitální euro by mohlo pomoci v případech, kdy občané přestanou ve velkém používat hotovost, převládnou na trhu zahraniční formy elektronických peněz nebo v případech, kdy budou další způsoby plateb nedostupné. Uvedla to ECB v dnešní zprávě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Digitální euro má být elektronickou podobou peněz centrální banky a k dispozici pro všechny občany a podniky, podobně jako bankovky a mince, avšak v digitální podobě. Díky němu by bylo možné provádět běžné platby rychle, snadno a bezpečně.

Hotovostní peníze by měly digitální euro doplňovat, ale ne nahrazovat. S vydáváním hotovosti ECB počítá i nadále, uvádí zpráva. Na ní se podílela pracovní skupina tvořená zástupci ECB a centrálních bank zemí používajících euro a schválila ji Rada guvernérů ECB.

„Evropané při utrácení, spoření a investování stále více používají digitální prostředky. Naší úlohou je zajistit důvěru v peníze. To znamená zajistit, aby euro bylo na digitální věk připraveno,” uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová. „Měli bychom být připraveni digitální euro vydat, pokud by taková potřeba nastala.”

Hodnota bitcoinu za jediný týden klesla o bezmála 45 tisíc korun

Internet a PC

Velké centrální banky studují možnosti vytvoření oficiálně schválených digitálních měn, aby byly schopny vyřešit poptávku po elektronických platebních prostředcích a odvrátily konkurenci bitcoinu a dalších kryptoměn. ECB od 12. října otevírá veřejnou konzultaci k zavedení kryptoměny a testovací fázi. Rozhodnout, zda bude v projektu pokračovat, chce do poloviny příštího roku.

Švédská centrální banka už měsíce testuje svoji e-korunu a testy s platformou zahájila také čínská centrální banka. Centrální banky ve Spojených státech, Japonsku a Británii se k zavedení digitální měny centrální bankou zatím stavějí opatrně.

V Německu, největší ekonomice eurozóny, i dalších zemích regionu stále převažují platby v hotovosti. To znamená, že případné zavedení digitální měny zřejmě nebude pro region moc přitažlivé, uvedla agentura Reuters.

Technicky má být digitální euro podobné bitcoinu, ale na rozdíl od něj bude pod dohledem centrální banky. Hlavní obavou je, že tato forma peněz by mohla nahradit tradiční vklady, vytlačit komerční banky, zvláště v době finanční krize, a nahradit soukromá řešení.

Evropské země požadují regulaci stablecoinů v EU

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám