Hlavní obsah

Eurokomisař chce uspořádat „vaječný summit” kvůli jedovatému pesticidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský komisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis vyzval k setkání ministrů kvůli skandálu s toxickým pesticidem fipronilem ve vejcích. Informovala o tom agentura Reuters. Dvacet tun vajec s pesticidem se prodalo do dánských kaváren.

Foto: Stringer, Reuters

V německé laboratoři testují vejce na přítomnost pesticidu fipronil

Článek

Eurokomisař chce summit uspořádat do konce září a vedle odpovědných ministrů by se jej měli účastnit i zástupci úřadů pro kontrolu potravin z jednotlivých zemí. V řadě evropských zemích kontroly našly ve vejcích toxický pesticid fipronil, který se používá k hubení hmyzu.

Cílem má být také řešit vzájemné obviňování mezi některými zeměmi. Napětí v posledních dnech vzrostlo mezi ministry zemědělství Nizozemska, Belgie a Německa, píše Reuters. „Obviňování nás nikam nedostane a chci to zastavit,” prohlásil Andriukaitis.

V Dánsku místní úřady oznámily, že se v zemi prodalo 20 tun infikovaných vajec z Belgie. „Dánská společnost Danaeg Products obdržela celkem 20 tun natvrdo uvařených vajec z Belgie. Prodaly se především do kaváren a cateringovým firmám, k maloobchodníkům se pravděpodobně nedostaly,” uvedly. Veřejnost však vyzvaly ke klidu, vejce prý nebyla nebezpečná pro konzumaci.

Fipronil i na Slovensku a v Rumunsku

Vejce s fipronilem objevily kontroly tento týden také v jednom skladu na západě Slovenska a také v Rumunsku i Velké Británii.

Česko kvůli skandálu s nebezpečnými vejci zavedlo namátkové kontroly u vajec ze šesti zemí, kde se mohl fipronil v chovech používat. Kromě Belgie, Německa a Nizozemska jde o Francii, Itálii a Polsko. Ve čtvrtek Státní veterinární správa nařídila českým dovozcům vajec a produktů z nich z Nizozemska a Belgie laboratorně testovat potraviny na fipronil. [celá zpráva]

Nizozemská policie ve čtvrtek zadržela dva lidi v souvislosti s aférou dva lidi. Úřady v Nizozemsku a v Belgii v této souvislosti provedly několik razií, informovala agentura AFP.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Podle německých úřadů může být nebezpečný pro děti.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. Podle něj selhal evropský systém včasného varování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám