Hlavní obsah

Česko zavádí testy nizozemských a belgických vajec, mohou být jedovatá

Aktualizováno

Čeští dovozci vajíček a produktů z nich z Nizozemska a Belgie budou muset laboratorně zjistit, zda potraviny neobsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil. Ve čtvrtek to přikázala v mimořádném veterinárním opatření Státní veterinární správa, uvedl její mluvčí Petr Vorlíček. Do negativních výsledků testů nesmějí obchodníci uvolnit vejce na trh.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Čeští dovozci vajíček a produktů z nich z Nizozemska a Belgie budou muset laboratorně zjistit, zda potraviny neobsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil. (ilustrační snímek)

Článek

Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumiliónová pokuta. Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku, v Česku zatím ne.

Minulý týden začaly Německo, Belgie a Nizozemsko stahovat z trhu milióny vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů. [celá zpráva]

Policie zadržela kvůli kauze dva lidi

Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Britské úřady ve čtvrtek uvedly, že na 700 000 infikovaných vajec se dostalo i do britských obchodů. Tunu kontaminovaného žloutku ve čtvttek rumunské úřady zabavily v jednom ze skladů v Temešváru na západě země.

Nizozemská policie ve čtvrtek zadržela kvůli aféře kolem jedovatého fipronilu ve vejcích dva lidi. „Jde o dva firemní manažery, kteří pravděpodobně použili produkt v drůbežárnách,” řekla o zatčených mluvčí nizozemské prokuratury Marieke van der Molenová. Nizozemská média uvedla, že zadržení jsou ze společnosti Chickfriend.

Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení v Belgii i v Nizozemsku. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

 Firma přestane v reakci prostředek nabízet

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. Podle něj selhal evropský systém včasného varování. Německý výrobce fipronilu BASF oznámil, že z „ekonomických důvodů” tento produkt již nebude prodávat v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám