Hlavní obsah

Euro už je skoro za 26 korun. Česká měna zpevnila na další rekord od konce intervencí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna ve středu dopoledne posílila vůči euru až na 26,03 koruny za euro. Je tak nejsilnější od dubnového ukončení intervencí ČNB a zároveň od začátku listopadu 2013, než centrální banka intervence s cílem oslabit korunu započala.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Česká koruna se drží dál na dostřel od 26 korun za euro a zdá se, že si letní atmosféry zatím vcelku užívá. Zatím to vypadá na to, že nejenže sázkaři na zisky koruny mají dostatek trpělivosti, ale v tuto chvíli přicházejí i noví, kteří koruně pomáhají k silnějším hodnotám,” řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

České měně v tuto chvíli podle něj pomáhá především příznivé globální klima, které se obecně líbí všem rozvíjejícím se trhům. To se projevuje i růstem cen akcií rozvíjejících se trhů, které od začátku roku posílily téměř o 25 procent.

„Globální klima ale dokáže být vrtkavé. V nejbližší době však koruně bude pomáhat ještě ČNB, která trhy poměrně aktivně připravuje na první růst úrokových sazeb,” dodal Bureš.

Koruna si dobře stojí i vůči americkému dolaru. Ve středu dál posílila na 22,58 koruny za dolar. Začátkem roku byl dolar o více než tři koruny dražší. Jedním z důvodů je oslabení dolaru vůči euru, za kterým stojí podle analytiků nedávné politické neúspěchy amerického prezidenta Donalda Trumpa při prosazování reforem slibovaných před volbami. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám