Hlavní obsah

Trumpovy problémy s reformami oslabily dolar vůči euru i koruně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euro se v úterý vůči dolaru poprvé od loňského května vyšplhalo nad hranici 1,15 USD, upozornila agentura Reuters. Dolar se dostal pod tlak poté, co snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit systém zdravotního pojištění bývalé hlavy státu Baracka Obamy utrpěla další úder. To vyvolalo obavy ohledně osudu plánovaných rozpočtových opatření na podporu hospodářského růstu.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Historický vývoj kurzu eura k dolaru

Článek

Jednotná evropská měna dopoledne vystoupila až na 14měsíční maximum 1,1560 USD. Oproti pondělí si tak připisovala zhruba 0,7 procenta.

Dolar dál mírně oslabil i vůči české koruně. Podle dat webu Patria se brzy odpoledne prodával dolar za 22,57 koruny. Na přelomu roku stál přitom téměř 26 korun.

Proti republikánskému návrhu na novou reformu amerického zdravotního systému se v pondělí postavili další dva senátoři. Trump tak prakticky ztratil šance na prosazení svého plánu v horní komoře Kongresu, přestože zrušení a náhrada Obamových změn byly jedním z jeho hlavních předvolebních slibů.

Budou chybět peníze na reformy

Vývoj kolem reformy zdravotnictví posiluje pochyby ohledně Trumpovy schopnosti prosadit plány na investice do infrastruktury a na snížení daní. "Pokud návrh (reformy zdravotnictví) neprojde, nebudou tu žádné peníze na daňové škrty," uvedl analytik Bart Wakabajaši ze společnosti State Street. "Realizace Trumpovy rozpočtové politiky bude obtížná," dodal.

Druhým faktorem, který v poslední době oslabuje dolar, jsou sílící pochybnosti o tom, že americká centrální banka (Fed) vzhledem k situaci ekonomiky ještě do konce roku zvýší základní úrokovou sazbu. Průměrná očekávání analytiků ohledně dalšího letošního zvýšení úroků jsou teď menší než 50procentní. Pravděpodobnost tohoto kroku klesla zejména po páteční zprávě o červnové stagnaci inflace v USA.

Reklama

Související články

E-maily mladého Trumpa poslaly dolar ke dnu

Americký dolar se v úterý večer dostal pod zvýšený výprodejní tlak. Ten se dostavil krátce poté, co nejstarší syn prezidenta Donalda Trumpa zveřejnil...

Výběr článků

Načítám